Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: “Η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια θα μας βρει δυναμικά αντίθετους”

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 η συγκέντρωση αγροτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου μετά το κοινό κάλεσμα που είχε αποφασιστεί στην σύσκεψη αγροτικών Συλλόγων την Κυριακή 24/6 στο Ε.Κ Πάτρας. Αντιπροσωπείες από τους αγροτικούς συλλόγους Αιγίου ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ, Πατρών, Ωλενίας και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ερυμάνθου συναντήθηκαν και συζήτησαν με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , κύριο Παπαθεοδώρου τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών της Αχαΐας, από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις συμφωνίες που υπογράφονται στα πλαίσια της Κ.Α.Π και μειώνουν συνεχώς το εισόδημα μας οδηγώντας στον αφανισμό χιλιάδες συναδέλφους ,αγρότες και κτηνοτρόφους. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκαν θέματα όπως το φορολογικό, ασφαλιστικό, τιμές στα αγροεφόδια, οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, οι χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

  • Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων για άρδευση (φράγμα Πύρρου-Παραπύρρου, νερά Σελινούντα). Αγροτική οδοποιία.
  • Αναγνώριση του κόστους παραγωγής με εγγυημένες τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν ένα εισόδημα για την αξιοπρεπή επιβίωση των αγροτών
  • Καμία μείωση τιμής στο γάλα και στο κρέας, ουσιαστικός έλεγχος για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και τις ελληνοποιήσεις γάλατος
  • Μέτρα στήριξης στα αγροτικά προϊόντα του νομού και στην Κορινθιακή σταφίδα, με εφαρμογή του προγράμματος αναμπέλωσης όπως ισχύει στα υπόλοιπα αμπελοειδή.
  • Χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ για την έγκυρη καταβολή των αποζημιώσεων. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Εξόφληση οφειλόμενων αποζημιώσεων άμεσα.
  • Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση του 7% υπέρ υγείας.
  • Διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για οφειλές στο δημόσιο , ΟΓΑ κ.τ.λ. Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός . Να ψηφιστεί το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων από τον Δήμο Αιγιάλειας προς όφελος του λαού.

Τέλος, τονίστηκε από όλους τους συναδέλφους πως δεν θα αφήσουμε τα χωράφια μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αγνά και ποιοτικά προϊόντα και θα αγωνιστούμε σκληρά για αυτό, για την δικιά μας επιβίωση αλλά και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Ο συντονιστής κ. Παπαθεοδώρου δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα μας στην κυβέρνηση και σε κάθε αρμόδιο υπουργείο. Δήλωσε ότι επειδή προέρχεται από αγροτική οικογένεια γνωρίζει τις δυσκολίες που έχουμε. Πρόβαλε την κυβερνητική πολιτική ισχυριζόμενος πως η χώρα μας είναι χρεωμένη και γι αυτό αναγκαζόμαστε να πειθαρχούμε στις αποφάσεις της Ε.Ε, να εφαρμόζουμε την Κ.Α.Π μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας προβάλλοντας ως δήθεν μονόδρομο και αναγκαίο κακό την υποταγή των αγροτών σε αυτές τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες δηλώσαμε πως περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα μας . Παράλληλα εκφράσαμε την θέληση μας για οργάνωση της πάλης μας ως το δικό μας μονόδρομο με προσπάθεια συντονισμού και κάλεσμα με το πλαίσιο αιτημάτων μας προς όλους τους αγροτικούς συλλόγους του νομού για κλιμάκωση των αγώνων, για δυναμικές κινητοποιήσεις. Η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια θα μας βρει δυναμικά αντίθετους, εμάς και το σύνολο του ελληνικού λαού που υποφέρει από τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν .

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΝΤΡΙΝΙΑΣ»