Αίγιο: Μια πόλη σκοτεινή!

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Από τη στήλη "Χρονογράφημα" στην εφημερίδα "ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ"

Δε μ’ αρέσει να γκρινιάζω …αλλά…απ’ την στιγμή που ως δημότης πληρώ στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μου , θέλω και η πόλη μου να μου προσφέρει τ’ αυτονόητα !

Τί εννοώ;
Κάντε βρε σεις παιδιά κάτι με τον φωτισμό της πόλης ! Και δεν εννοώ για τις γιορτές …που και σ’ αυτές ελπίζω να αντικατασταθούν όλα τα καμένα  λαμπάκια των εορταστικών στολισμών της Μητροπόλεως …γιατί είναι κομματάκι άχαρο να βλέπεις ξεδοντιασμένη φαφούτα γιρλάντα να σου χαμογελά μες τη νύχτα ! Χριστούγεννα έρχονται  …το Χάλοουιν πάει πέρασε !!!
Λοιπόν θα σας αναφέρω δύο αληθινότα περιστατικά στα οποία έγινα αυτόπτης κι αυτήκοος μάρτυς !
Βρίσκομαι στην Καλλιθέα , σε κεντρικό της παράδρομο ,για να επισκεφθώ ένα φιλικό σπίτι ! Προσπαθώ να παρκάρω …μπροστά βλέπω (λόγω των φώτων του αυτοκινήτου μου) …πίσω …ουχί ! Πίσσα μαύρο σκοτάδι !!! Όταν λέω πίσσα κυριολεκτώ ! Στην εν λόγω γειτονιά τα περισσότερα σπίτια είναι κλειστά οπότε η ελπίδα για ένα παράθυρο που ν’ αχνοφέγγει στον δρόμο …μηδαμινή ! Πρός Θεού δεν ομιλώ για παραπήγματα και χαμοκέλες ! Υπέροχες μονοκατοικίες δυόροφες ή ισόγειες πλαισιώνουν τον δρόμο ,καλοφτιαγμένες ,καθαρές και με φροντισμένους κήπους ! Απλά …οι ιδιοκτήτες τους  ή έχουν μεταναστεύσει ,ή επισκέπτονται το Αίγιο μόνο καλοκαιρινούς μήνες …ή, απλά ,έχουν αποδημήσει εις Κύριον  …οπότε φωταψίες εκ του …μακρόθεν …καθίστανται αδύνατες !
Εκεί λοιπόν που λέω πως πάρκαρα και η ώρα είναι γύρω στις  9.30 το βράδυ ,κοιτάζω να ελέγξω μην έχω αφήσει το παράθυρο του συνοδηγού ανοικτό …τόσα διαβάζουμε καθημερινά !
Ε ,πετάχτηκα στην άλλη άκρη απ’ την τρομάρα μου ! Ένας κυριούλης κοντά στα 90 άπλωνε αθόρυβα το χέρι του να βαστηχτεί απ’ τον καθρέφτη τ’ αυτοκινήτου …λαχανιασμένος μάλλον απ΄την ανηφόρα !
Εγώ απ’ την μια είχα παγώσει απ’ τον φόβο μου , εκείνος απ’ την άλλη ούτε καν με πήρε είδηση …κι αν έπεφτε πουθενά , αν τον εγκατέλειπαν οι δυνάμεις του …ε, θα τον βρίσκανε με την αυγούλα !
Τόση μαυρίλα εκεί πάνω ,που καταλαβαίνω απόλυτα ,τις σιδεριές στα παράθυρα και την οικειοθελή  ”απαγόρευση κυκλοφορίας” μετά τη δύση του ηλίου !
Το  δεύτερο περιστατικό κοντά στην περιοχή των Σταφιδαλώνων , κυρία , ετών 60κάτι ,μ’αθλητική φόρμα και φούτερ ζωσμένο στα καπούλια , επιστρέφουσα  από το καθημερινό της περπάτημα  φέρει εις την κεφαλή κράνος με φωτισμό ( αυτά που φορούν οι εργάτες σ’ ορυχεία κλπ) και κρατά ανα χείρας ραβδί ! Όχι για την εντόπιση χρυσού  καλέ !!! Απλά …ΑΝ… ,ορθά σκεπτόμενη η γυνή …ΑΝ ..τη γλυτώσει από πάτημα (αυτοκινήτου , μηχανής που τρέχουν σα τρελά όπου βρούν ίσωμα)  να μην πάει από αγέλη σκύλων πρίν να φχαριστηθεί την σύνταξη που τόσα χρόνια εργασίας της εξασφάλισαν !
Είμαι σίγουρη φίλοι Αιγιώτες πως κι εσείς καθημερινά βιώνετε παρόμοιου κάλλους περιστατικά !  Όπως είπε κι ένας φίλος το καλοκαίρι  βλέποντας την σκοτεινή στροφή πρίν την ξύλινη αερογέφυρα  και το αεροπλάνο να δεσπόζει ως μνημείο …
“-Ρε συ , αυτοκίνητο έπρεπε να βάλουν φωταγωγημένο κι όχι τ’αεροπλάνο!”
Το χουμε για ΣΤΟΠ μάνα μου !!!
Αν ”φύγει’ κανένας  μην τον βρούμε και στο λιμάνι !!!!
Ζούμε στην πόλη του παραλόγου ! Όχι φυσικά …υπάρχουν και χειρότερα ! Είμαι σίγουρη !
Αλλά ρε παιδιά , τα αυτονόητα !!!
Δεν γίνεται  τα παιδιά μας τελειώνοντας τα φροντιστήρια στις 10 το βράδυ ν’ ανάβουν τον φακό του κινητού για να περπατήσουν με ασφάλεια !!!
Αν είναι τόσο δύσκολο να αποκατασταθεί ο φωτισμός της πόλης …τί να πώ …προμηθεύστε μας με αθλητικά παπούτσια με φωτιζόμενες αερόσολες …που και τρέντυ είναι και την πλάκα του έχει !!!
Ας είμαστε πανελληνίως η πόλη της πλάκας !!!
Τουλάχιστον θα γελάσουμε κι εμείς κι άλλοι !
Δεν πάει άλλο έτσι !
Αγαπητοί Άρχοντες της πόλης …
Ξέρετε πότε θα στε επιτυχημένοι ; Όταν ο δημότης έρθει και σας σφίξει το χέρι με χαμόγελο ,όχι λόγω της θέσης σας , αλλά λόγω των πράξεών σας !
Όταν βλέπετε τον κόσμο ν’ αποφεύγει να σας κοιτάξει , δεν είναι από ντροπαλοσύνη ή από δέος… ( γιατί άλλωστε ; ΕΡΓΑΤΕΣ του είστε ! Σας επέλεξε να φέρετε σε πέρας μια δουλειά κι αυτό είναι πρός τιμή σας γιατί σας θεώρησε  ΙΚΑΝΟΥΣ ) … Είναι από απογοήτευση !
Δώστε επιτέλους μια αξιοπρεπή καθημερινότητα σ’ αυτή τη πόλη και ένα είναι το σίγουρο οι Αιγιώτες θα σας επιβραβεύσουν ! Οι φανφάρες και ο εγωκεντρισμός οδήγησαν αυτή την πόλη στην σημερινή της κατάντια … Ας τα αποταχθείτε !
Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου
Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”
Πέμπτη 14/11/2019