Αίγιο: Καταστηματάρχες και αντιπολίτευση ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και ζητούν άνοιγμα της Μητροπόλεως

Μέσα σε κλίμα απόγνωσης, απογοήτευσης αλλά και αγωνίας για το μέλλον των μαγαζιών τους, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα 28 Ιουνίου, συνάντηση στα γραφεία του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής των καταστηματαρχών προς τον Πρόεδρο του Εμπορικού Λάμπη Παπαδόπουλο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν  οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κα Βασιλική Ψυχράμη, κ. Χρήστος Γούτος, κ. Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος, ο  Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστείδης Τηλιγάδης και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου κ. Πάνος Γεωργόπουλος και  η αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών της οδού Μητροπόλεως.

Οι καταστηματάρχες θέλησαν να έχουν και την άποψη όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου, μετά και τις συναντήσεις με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας και αντιδημάρχους, οι οποίες, παρά τις δεσμεύσεις των άνω, τελικά απέβησαν άκαρπες.

Σήμερα όπως είπαν χαρακτηριστικά οι καταστηματάρχες έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Αισθάνονται προδομένοι από την δημοτική αρχή. Με την κίνηση αυτή θέλουν να ξέρουν κατά πόσο η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου εν γένει είναι στο πλευρό τους.

Όπως τόνισε η επιτροπή, αυτή την στιγμή πρόκειται για την επιβίωσή μας, τις οικογένειές μας, τα μαγαζιά μας, τα παιδιά μας.

Μετά από ένα LOCK DOWN παραπάνω του ενός έτους, ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, το κλείσιμο της μοναδικής κεντρικής αρτηρίας της πόλης που έφερε τα μηδενικά ζήτα, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Λάμπης Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε σε μαγαζιά με μηδενικά ταμεία . Εκτός από τις διαμαρτυρίες των περίοικων, των μόνιμων κατοίκων, των μηχανικών που αναλύουν ακριβώς και εμπεριστατωμένα , πως η κεντρική αρτηρία μιας πόλης και μοναδική έξοδος δεν μπορεί να πεζοδρομηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει η κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών για μηδενικά ζήτα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά εμείς κάναμε το αυτονόητο να σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, με θλίψη αλλά και οργή, είπε πως έρχεται στη θέση των συναδέλφων της οδού Μητροπόλεως και δεν μπορεί να διανοηθεί να γυρίζει στο σπίτι του χωρίς ένα ευρώ, χωρίς τα απαραίτητα για να ζήσει την οικογένειά του και από την άλλη όλα τα έξοδα να τρέχουν κανονικά.

Δεν μπορεί να πιστέψει πως υπάρχει κάποια Δημοτική Αρχή  που οδηγεί εν γνώση της πλέον, σε τέτοια απόγνωση μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών.

Για αυτό και συντάσσεται στο πλευρό των συναδέλφων του για ολική άρση του μέτρου της πεζοδρόμησης.

Οι εκπρόσωποι των καταστημάτων  είπαν ακόμα χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα πλέον αφορά όλη την Μητροπόλεως ακόμα και τα καταστήματα μετά τα φανάρια. Όλο αυτό γύρισε μπούμερανκ  και αντί να κάνει ελκυστική την αγορά έφερε αντίθετα αποτελέσματα με  ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Τόνισαν μάλιστα  πως πρέπει να αποδεχτούν το λάθος τους, οι υπεύθυνοι και όχι να μας εμπαίζουν.

Αν έστω υπήρχε η πιθανότητα η Δημοτική αρχή να ενδιαφερόταν ουσιαστικά για τα μαγαζιά μας και τους ανθρώπους αυτής της πόλης, θα έδινε έστω το πρωί την οδό στην κυκλοφορία και όχι το απόγευμα που εκ των πραγμάτων λόγω ζέστης δεν κινείται τίποτα στη αγορά.

Μάλιστα το ανέλυσαν ακόμα περισσότερο λέγοντας πως από τα επτά απογεύματα της εβδομάδας με αυτό το μέτρο τα καταστήματα είναι ανοικτά μόλις τα τρία, σύνολο 9 ώρες από τις σαράντα που λειτουργούν την εβδομάδα. Τέλος αναρωτήθηκαν με  τι κριτήριο πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις, ερήμην της πόλης και των κατοίκων της.

Μεταξύ άλλων ακούστηκε από τους απογοητευμένους καταστηματάρχες:

«Ένα τέτοιο μέτρο όταν βλέπεις πως δεν λειτουργεί και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα το βγάζεις χθες».

Χρήστος Γούτος

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος μεταξύ άλλων είπε πως εδώ και δεκαπέντε χρόνια αναφέρεται σε πεζοδρόμους όχι όμως στην Μητροπόλεως και στην ΚΛ. Οικονόμου…” Από τα Χριστούγεννα του 2019 που έκλεισε ο δρόμος για λίγο διάστημα φάνηκαν τα προβλήματα . Το να θέλουμε να δείξουμε προοδευτικό πρόσωπο και να απαιτούμε πεζόδρομο χωρίς να υφίσταται κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων πρέπει να το σταματήσουμε. Οι τακτικές στο πόδι πρέπει να κοπούν”. ολοκληρώνοντας είπε: «Είμαι στην διάθεσή σας ». Μάλιστα πρότεινε ως κάποια λύση τα ασφαλιστικά μέτρα λόγω πτώσης τζίρου.

Βασιλική Ψυχράμη

Η Επικεφαλής του συνδυασμού «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βασιλική Ψυχράμη μεταξύ άλλων είπε: «Η στάση του Δημάρχου επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά. Δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις, έχοντας βάλει τον εαυτό του πολύ ψηλά. Θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν παρθεί απόφαση για άρση της πεζοδρόμησης θα πρέπει να τηρηθεί, αλλιώς θα προχωρήσουμε στα αρμόδια όργανα».

Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος τάχθηκε στο πλευρό των εμπόρων για άνοιγμα της οδού. Ήδη ο συνδυασμός είχε εκφράσει με δελτίο τύπου την αντίθεσή του στο κλείσιμο της οδού. Μάλιστα όπως δήλωσε:

«Οι νοοτροπίες του να μην υπολογίζεις τον κόσμο και να μην λαμβάνεις υπόψη ακόμα και τους μηχανικούς οι οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δεν αφήνουν περιθώρια και εναλλακτικές. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που γίνεται. Δεν πρέπει να δεχόμαστε κάποιος να διαχειρίζεται έναν δήμο σαν να είναι δική του επιχείρηση».

Αρίστος Τηλιγάδης

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας  Αρίστος Τηλιγάδης άκουσε με προσοχή όλους τους φορείς και όπως είπε χαρακτηριστικά: «όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πεζοδρόμηση, το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση άμεσα για όλους.

Πάνος Γεωργόπουλος

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάνος Γεωργόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως είναι δίκαιο το αίτημα των καταστηματαρχών της Οδού Μητροπόλεως και ως τέτοιο πρέπει να το δει το δημοτικό συμβούλιο. Ιδιαίτερα μετά από το κλείσιμο της αγοράς λόγω COVID πρέπει να βρίσκονται λύσεις που θα ικανοποιούν όλους και όχι να δημιουργούνται προβλήματα.

Τελικά αποφασίστηκε από όλους τους παριστάμενους:

  1. Να στηρίξουν με όποιο τρόπο το άνοιγμα της οδού, ακόμα και με δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς το κλείσιμο της μοναδικής κεντρικής αρτηρίας, περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε.
  1. Να το φέρουν ως θέμα προ ημερησίας διατάξεως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αιτώντας το άνοιγμα της οδού και την ψήφιση από το σώμα.
  2. Να βγάλουν μαζί και οι τρεις συνδυασμοί δελτίο τύπου στήριξης προς τους επαγγελματίες που ζητούν άνοιγμα της Οδού Μητροπόλεως.

Υγ. Η κα Αγγελική Κουρή λόγω προσωπικού κολλήματος δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση,  απέστειλε όμως στο e mail του συλλόγου τις προτάσεις του συνδυασμού της.

Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας: «Η Μητροπόλεως ένας στενός μονόδρομος με ζιγκ-ζαγκ, ένας «μονόδρομος  φίδι»