Έτσι θα μείνετε σε φόρμα μετά τα 40

Ο Jeff Bercovici, συγγραφέας του Play On: The New Science of Elite Performance at Any Age Periodize your regimen, έχει βοηθήσει με τις επιστημονικά επιβεβαιωμένες στρατηγικές του πολλούς αθλητές και καθημερινούς ανθρώπους να βρουν ή να διατηρήσουν την καλή τους φυσική κατάσταση μετά τα 40.

Διαβάστε (και υιοθετήστε) μερικές από τις στρατηγικές που προτείνει στο βιβλίο του. 

Μην παραμελείτε την αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά την προπόνηση είναι πάντα σημαντική και γίνεται ακόμη σημαντικότερη όσο μεγαλώνουμε που το σώμα είναι πιο επιβαρυμένο και πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Εάν η προπόνησή σας συμπεριλαμβάνει βάρη, ξεκινήστε την αποκατάσταση “ξεφορτώνοντας” ενώ αν κάνετε άλλο είδος άσκησης δοκιμάστε κάποιες ασκήσεις όπως yoga, foam rolling, διατάσεις ή χαλαρό τρέξιμο μέσα στο νερό αν κολυμπάτε.

Η διατροφή σας μετράει 

Μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνη και σιτηρά ολικής άλεσης, χωρίς πολλή ζάχαρη και κατεργασμένες τροφές είναι εξαιρετική επιλογή. Αν όμως θέλετε να αυξήσετε τη μυική σας μάζα μετά τα σαράντα, αυξήστε την κατανάλωση της πρωτεΐνης, όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και στις φορές που την προσλαμβάνετε στη διάρκεια της ημέρας. Ακολουθήστε τη συμβουλή του τριαθλητή και επιστήμονα διατροφής Asker Jeukendrup, Ph.D. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε σας γεύμα, είτε αυτό είναι μια χούφτα ξηροί καρποί, είτε άλειμμα από ξηρούς καρπούς, τυρί ή κρέας.

Εναλλάσσετε την ένταση της άσκησης

Χωρίστε το χρόνο της προπόνησής σας σε υψηλής και χαμηλής έντασης, σε ένα ποσοστό περίπου 20 προς 80. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να αποδίδετε όπως έχετε σχεδιάσει σε κάθε σας προπόνηση και θα προλάβετε την εξάντληση.

Εστιάστε στους μικρότερους μυς

Εάν έχετε ιστορικό τραυματισμό ή σωματικών περιορισμών (όπως σχεδόν όλοι οι μη-αθλητές άνω των 40!) το μυστικό για να διατηρήσετε και να βελτιώσετε τη φόρμα σας είναι να περιορίσετε την ένταση που ασκείται στους “προβληματικούς” μυς. Ένας τρόπος είναι η άσκηση σε όργανα antigravity που δεν επιβαρύνει μυς και αρθρώσεις. Εναλλακτικά, προσθέστε στην προπόνησή σας ένα στοιχείο ισορροπίας, κάντε για παράδειγμα pushups με τα χέρια σε μια medicine ball ή καθίσματα με λάστιχο γύρω τα γόνατα. Εστιάζοντας στους μικρότερους μυς θα επιτύχετε μεγαλύτερη λειτουργική δύναμη και θα αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Αλλάξτε τρόπο άσκησης

Αν κάνετε για χρόνια τις ίδιες περίπου ασκήσεις, το σώμα σας θα έχει πιθανότατα σταματήσει να ανταποκρίνεται. Προκαλέστε τους μυς σας με διαφορετικούς τρόπους και θα δείτε πιο γρήγορα βελτίωση και διαφορά στο σώμα σας. Πώς θα το κάνετε; Ξεκινήστε ένα καινούργιο άθλημα, αλλάξτε γυμναστήριο (ακόμη και παρόμοιες ασκήσεις γίνονται διαφορετικά από διαφορετικούς γυμναστές) ή ανανεώστε το ασκησιολόγιό σας με τη βοήθεια ενός personal trainer.