Έπεσαν υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ

Με δύο συμφωνίες, η μία για την προώθηση της αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων και η δεύτερη για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, τιμήθηκαν τα 50 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κουβέιτ.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο ομόλογός του Κουβέιτ σεΐχης Σαμπάχ Χαλέντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ (Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah), ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, μαζί δε με τον Ευ. Βενιζέλο εγκαινίασαν τα νέα γραφεία της πρεσβείας του Κουβέιτ στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών (που προηγήθηκε της υπογραφής των συμφωνιών) συζητήθηκαν σε κοινό πνεύμα τα διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, όπως δε ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, επισημάνθηκε ότι στην Ελλάδα «το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται και η χώρα γίνεται ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και για συνεργασία στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ως εκ τούτου, εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος την ελπίδα να υπάρξουν «χειροπιαστά και απτά αποτελέσματα, αλλά και να ενθαρρυνθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών», αναφέροντας ενδεικτικά τους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι το Κουβέιτ αυτή την περίοδο προεδρεύει στο Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου και στο Συμβούλιο του Κόλπου και η Ελλάδα προεδρεύει της ΕΕ και ακόμη διαπιστώθηκε «κοινή προσέγγιση στα διεθνή θέματα», συζητήθηκε η ανάληψη «κοινών πρωτοβουλιών» ενώ έγινε κατανοητή η επιθυμία του Κουβέιτ να απαλλαγούν οι πολίτες από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια εντός της ζώνης Σένγκεν.

Από πλευράς του ο σεΐχης μίλησε για «μεγάλες δυνατότητες» οικονομικής συνεργασίας και εξέφρασε την «αισιοδοξία» του ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν με επιτυχία.

Ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, σημείωσε πως «όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν με μεγάλο άγχος αυτά τα γεγονότα» και υπενθύμισε ότι «είχαμε προειδοποιήσει πως οι εξελίξεις στη Συρία θα διαχυθούν και σε άλλες χώρες».

Ο κ. Βενιζέλος επ΄αυτού πρόσθεσε την «απόλυτη καταδίκη» εκ μέρους της Ελλάδας «για την κατάληψη του Τουρκικού Προξενείου στη Μοσούλη και την απαγωγή του Τούρκου προξένου» και ευχήθηκε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Τέλος και από τις δύο πλευρές υπογραμμίσθηκε, η κοινή επιθυμία να διαμορφωθεί ένα «πολύ πιο δυναμικό πλαίσιο» στις ήδη καλές διμερείς σχέσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ