“Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου” οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αιγίου στους βουλευτές Αχαΐας

Το νεοσύστατο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου << Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>> μετά από πρόσκληση που απηύθυνε, συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους βουλευτές της κυβέρνησης, κ.κ. Τσιγκρή Α., Φωτήλα Ι. και τον κ. Πατσόπουλο Α. (εκπρόσωπο του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη). Καθώς επίσης και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρκου Κ. & την εκπρόσωπο της κας Σ. Αναγνωστοπούλου.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, συζητήθηκαν εκτενώς πολλά θέματα που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα και απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων του νοσοκομείου. Προβλήματα που είτε λόγω συγκυριών, είτε συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, είτε αναστολών είτε λήξη συμβάσεων εργαζομένων τείνουν να γίνουν χρόνια προβλήματα.

Ειδικότερα, έγινε μνεία για την συνεχή προσπάθεια της Διοίκησης του νοσοκομείο μας, για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (με χρηματοδότηση που προέρχεται είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε από χρηματοδότηση της 6ης Υ.ΠΕ, είτε από χρήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είτε από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Αναφέρθηκε, επίσης το γεγονός των εκτεταμένων κτιριακών παρεμβάσεων που έγιναν σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία τους.

Εκτός όμως όλων αυτών,  επισημάνθηκε στους βουλευτές ότι έχουν παραληφθεί και βρίσκονται στις αποθήκες του νοσοκομείου καινούργια μηχανήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν μπει σε λειτουργία, και θα τα αναφέρουμε μέχρι να λειτουργήσουν με διπλό όφελος, αφενός για την τοπική κοινωνία και αφετέρου για την αποσυμφόρηση των 2 μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας ( ΠΓΝΠ & Άγιος Ανδρέας).

Ενδεικτικά:

 • Ενδοσκοπικό– Γαστρεντερολογικό μηχάνημα (παραλαβή περίπου πριν από 1 χρόνο)
 • Μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας 3D (παραλαβή περίπου πριν από 6 μήνες)
 • Καρδιολογικός Υπέρηχος. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα διαθέτει Καρδιολογικό Υπέρηχο που όμοιο του έχουν τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας, παραβρέθηκε και στην ειδική συνεδρίαση του Δήμου Αιγιαλείας που πραγματοποιήθηκε την 22 / 11 / 2021 με μοναδικό θέμα την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όπου και εκεί αναφέρθηκε από το << βήμα >> που του δόθηκε σε όλα τα  γεγονότα που τείνουν τον τελευταίο χρόνο να γίνουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα και αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

 Επίσης παραδόθηκε στους βουλευτές, υπόμνημα για να έχουν έγκαιρη και έγκυρη γνώση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής:

Η έλλειψη Μόνιμου Ιατρικού προσωπικού

 • Η έλλειψη Μόνιμου Παραιατρικού προσωπικού και Χειριστών ιατρικών μηχανημάτων
 • Η έλλειψη Μόνιμου Διοικητικού προσωπικού
 • Μετακινήσεις προσωπικού ( με άνωθεν εντολή μας είπαν ) σε άλλες υπηρεσίες εκτός νοσοκομείων
 • Η έλλειψη μόνιμου Τεχνικού προσωπικού
 • Η λήξη των συμβάσεων εργαζομένων ΣΟΧ στις 31/12/2021
 • Η λήξη των συμβάσεων επικουρικών υπαλλήλων στις 31/03/2022
 • Η λήξη των συμβάσεων εργαζομένων ΟΑΕΔ
 • Οι απλήρωτες υπηρεσίες που παρείχαν τα Σαββατοκύριακα στο εμβολιαστικό κέντρο από τον Απρίλιο μήνα του 2021 (Διοικητικό, Ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό) παρά το ότι έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή ο Ν. 4798/24-04-2021 άρθρο 266.
 • Οι αναστολές του προσωπικού
 • Η μη λήψη των κανονικών αδειών του προσωπικού
 • Η ένταξη των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Όλα αυτά δεν είναι δικά μας λόγια αλλά η πικρή πραγματικότητα. Την 29/11/2021 διαβάσαμε σε εφημερίδα της Πάτρας την γλαφυρή περιγραφή των γεγονότων και διαπιστώσαμε την απόγνωση του Διευθυντή Παθολογικής του Νοσοκομείου <<Άγιος Ανδρέας>>. Εκτός από την λεπτομερή περιγραφή για το νοσοκομείου του σε κάποιο σημείο της δημοσίευσης αναφέρει: <<Το μεγάλο, για μένα και πιο σοβαρό πρόβλημα είναι τα περιφερειακά νοσοκομεία, που είναι σχεδόν διαλυμένα. Ο Πύργος δεν έχει καν γιατρούς. Και τώρα, έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και το Νοσοκομείο Αιγίου και εκεί εικόνα διάλυσης. Όταν δεν λειτουργούν τα περιφερειακά νοσοκομεία, ποιος θα επιβαρυνθεί; Όταν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα, η φωτιά θα έρθει και στο δικό σου σπίτι. Γι’ αυτό και υπερφορτώνονται τα νοσοκομεία της Πάτρας».

<< Βγαίνει πλέον και η κόπωση του συστήματος μετά από ενάμιση χρόνο και γίνεται πιο οξύ το πρόβλημα. Το ΕΣΥ γέρασε… Και κρατιέται στη ζωή με ενέσεις. Φεύγουν γιατροί και δεν αναπληρώνονται. Έγιναν λίγα πράγματα εδώ και χρόνια, και με λάθος τρόπο. Δυστυχώς, ποτέ δεν υπήρχε σχέδιο.
Και τον ιδιωτικό τομέα, όπως βλέπετε, κανείς δεν θέλει να τον ακουμπήσει…Δεν θα μπορούσε το Ολύμπιον να βοηθήσει σε αυτή τη συγκυρία; Δεν πρέπει κάποιος να το αποφασίσει;».

 Ως γνωστόν, η αποδοτικότητα του προσωπικού στην εκτέλεση της εργασίας του εξαρτάται τόσο από τον αναλογούντα προβλεπόμενο αριθμό υπαλλήλων, από τις τεχνικές ικανότητες, όσο κυρίως και από τη διάθεσή του για να αποδώσει. Η εν λόγω διάθεση παραπέμπει στην αναγκαιότητα, εκτός του κλασικού « νομικού συμβολαίου » (σύμβαση εργασίας) μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, και ενός « ψυχοκοινωνικού συμβολαίου>>.

Η παρακίνηση (motivation) συνιστά μια ψυχοκοινωνική διαδικασία που αποσκοπεί στην επιρροή και στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου στο περιβάλλον εργασίας του. Η παρακίνηση ενεργοποιεί, κατευθύνει και συντηρεί την ανθρώπινη συμπεριφορά προς όφελος του ασθενή και της υπηρεσίας. Βασικό παράγοντα της παρακίνησης αποτελεί το κίνητρο, το οποίο ορίζεται ως εσωτερική κατάσταση που ενεργοποιεί και κατευθύνει τη συμπεριφορά του εργαζόμενου προς την επίτευξη των στόχων της εργασίας του.

Το κίνητρο δημιουργείται για την ικανοποίηση μιας ανάγκης είτε πρωτογενούς μορφής, είτε δευτερογενούς (σεβασμός, κύρος, αναγνώριση κ.ά.). Η παρακίνηση επομένως ορίζεται ως η εσωτερική διαδικασία τροποποίησης της συμπεριφοράς του εργαζόμενου προς την επίτευξη των στόχων εργασίας, έχοντας ως συνέπεια την ικανοποίηση των αναγκών του ατόμου.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας όλων των πολιτών, και κυρίως της τοπικής κοινωνίας ως Δ.Σ. του Σωματείου ζητήσαμε από τους Βουλευτές την άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων, πριν είναι πολύ αργά.

 Από την πλευρά τους οι βουλευτές αναγνώρισαν τα παραπάνω προβλήματα, και δεσμεύτηκαν ότι θα τα προωθήσουν άμεσα στον αρμόδιο υπουργό, και στην Βουλή με σκοπό την σταδιακή επίλυση αυτών.

EK TOY Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

<< Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>>