Έγινε η παρουσίαση του περιοδικού “Ρίζες” στην Παρασκευή Αιγίου – Αφιερωμένο στο ομώνυμο χωριό

Σ΄ ένα ειδυλλιακό τοπίο, κάτω από το φως του φεγγαριού, στην πανέμορφη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ η παρουσίαση του περιοδικού “ΡΙΖΕΣ” της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας (ΙΛΕΑ) που ήταν αφιερωμένο στο ομώνυμο χωριό του Δήμου  Αιγιάλειας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κοσμήτωρ της ΙΛΕΑ κ. Κώστας Κλάγκος, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο εκδοτικό έργο της ΙΛΕΑ παρουσιάζοντας τα 10 τεύχη που έχει στο ενεργητικό της η Λαογραφική Εταιρεία.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η Πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή, η οποία αναφέρθηκε στο 11ο τεύχος που είναι αφιερωμένο στην Παρασκευή, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “είναι ένα χωριό γεμάτο ιστορία. Ένα χωριό πανέμορφο, ξακουστό που αποτέλεσε και πρωτεύουσα του Δήμου Μεγανίτιδος. ΄Ενα χωριό όπου δεσπόζει ο Πύργος του Χιλιάρχου Ορεινού. Ένα χωριό που ανέδειξε ήρως του 1821: το Δημήτρη Μελετόπουλο, τον Ιωάννη Φεϋζόπουλο, το Χιλίαρχο Δημήτριο Ορεινό. ΄Ενα χωριό που τώρα φιλοδοξεί να αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη, με την τουριστική του αξιοποίηση, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και να ξεχωρίσει “να κάνει τη διαφορά” με την παραγωγή του ονομαστού τσίπουρου”…

rizes-11Την παρουσίαση του περιοδικού έκανε ο ταμίας της ΙΛΕΑ κ. Μάριος Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι οι 208 σελίδες του, ήταν εργασία ενός χρόνου, η συλλογή πληροφοριών και φωτογραφιών από κατοίκους του χωριού και το υλικό που δόθηκε δημοσιεύτηκε χωρίς να αφαιρεθεί το παραμικρό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο προλογίζει η κ. Βάνα Μπεντεβή, ενώ χαιρετισμούς απευθύνουν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος και ο τ. Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος (με καταβολές από την Παρασκευή).

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο Φιλοπροοδευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Παρασκευής, βράβευσε τους αριστούχους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και πρόσφερε δώρα, ενώ αναμνηστικά δώρα προσέφερε και η ΙΛΕΑ.

Ο Γιάννης Κραουνάκης Γραμματέας του τοπικού Συλλόγου συνεχάρη τους μαθητές, ενώ τόνισε ότι το χωριό έχει αναδείξει μεγάλους επιστήμονες και ευχαρίστησε το Δ.Σ. της ΙΛΕΑ για το εξαιρετικό αφιέρωμα που περιλαμβάνουν οι “Ρίζες” για το χωριό.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα της Φιλαρμονικής Αιγίου, υπό τη διεύθυνση του Προέδρου και μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου που πρόσφερε στο κοινό ανάλαφρο μουσικό πρόγραμμα καλύπτοντας όλα τα γούστα.

Το περιοδικό ηλεκτρονικά επιμελήθηκε ο Μάριος Χριστόπουλος, τις φωτογραφίες οι Βασίλης Μανουηλίδης, Αλεξάνδρα Βασιλειάδη και Μάριος Χριστόπουλος, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια – εκτύπωση είχε το τυπογραφείο “TypOffset”  Φρόσως και Μαρίας Στιβαχτοπούλου στο Αίγιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τ. Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο βοηθός Δημάρχου κ. Θανάσης Μεντζελόπουλος, ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Αιγιαλέων κ. Σπηλιόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Τσάκαλος, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πολλοί φίλοι, οι οποίοι είχαν την τύχη κάτω από το φως της πανσελήνου και σε ένα μαγευτικό τοπίο να απολαύσουν μια εκπληκτική βραδιά…

Κείμενο: ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ