Άκης Τσελέντης: “Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ το θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλόγου στη Δυτ. Ελλάδα”

Σχετικά με τις τελευταίες διαδόσεις για ισχυρό σεισμό τις προσεχείς ημέρες στη Δυτική Ελλάδα, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης, σε αιχμηρή ανάρτησή του στο facebook κάνει λόγο για «θέατρο του σεισμοπαραλόγου» με καθαρά προεκλογική χροιά, καθώς η προειδοποίηση για σεισμό δεν συνιστά λόγο ανησυχίας παρά μόνο αυξημένης επαγρύπνησης.

Πάντως σήμερα, στα σχολεία της Αιγιάλειας, Γυμνάσια και Λύκεια οι μαθητές πραγματοποίησαν ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης αναφέρει:

Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτ 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατι η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλεον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απότερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.

Ο διαρκής φόβος μου ηταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτ Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας.
Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σαυτο το πλαίσιο.

Επειδή τις τελευταίες τρεις ημέρες παρακολουθώ ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλογου στη Δυτική Ελλάδα με διαρκείς «δήθεν μυστικές» συσκέψεις στις αντιπεριφέρειες, που μετά οι συμμετέχοντες σε αυτές βγαίνουν στη κεντρική πλατεία και είτε για να αυτοπροβληθούν, είτε για πολιτική σπέκουλα (εκλογών γαρ) είτε από ηλιθιότητα διαδίδουν ότι σε 48 ώρες ! (λες και ο Εγκέλαδος κρατά χρονόμετρο) θα γίνει ισχυρός σεισμός.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να αποκαλυφθεί το αίτιο αυτής της αναστάτωσης που ηταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας εντελώς λανθασμένης αξιοποίησης από τη πολιτεία μιας εμπιστευτικής ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που έστειλα στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (από την οποία με έχει αποκλείσει παρ όλο ότι ειμαι Δντης του Γεωδυναμικού, ο αρμόδιος Υπουργός Σπρίτζης)

Τον Ιαν ενημερώθηκα από τον Καθηγ Βαρώτσο (όλοι γνωρίζουν ότι συνεργάζομαι πολλά χρόνια με την ομάδα α ΒΑΝ και πάντα λαμβάνω σοβαρά υπ όψη την έρευνα τους), για καταγραφή σημάτων σε δυο σταθμούς στη Δυτ Ελλάδα. Αμέσως ενημέρωσα ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ την επιτροπή και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της. Το θεώρησα απαραίτητο γιατί η ευρύτερη περιοχή της Δυτ Ελλάδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Λίγες ημέρες μετά, έχοντας κάνει σε συνεργασία με τον συνεργάτη μου στο Γεωδυναμικό Γεράσιμος Χουλιάρα μια λεπτομερή στατιστική ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων της Δυτ Ελλάδας καταλήξαμε σε αντιστοιχο συμπέρασμα, ότι δηλαδή έχουμε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος. Και τα στοιχεία αυτά τα κατέθεσα στην επιτροπή.

Με εκπληξη διαπίστωσα ότι η επιτροπή δεν συγκλήθηκε αλλά κάποιοι ενημέρωσαν απ ευθείας τη πολιτική ηγεσία χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής και να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα απέκλειαν φαινόμενα πανικού. Το αποτέλεσμα ηταν να τους ξεφύγει αυτη η πληροφορία και να προκληθεί αυτός ο πανικός και τώρα βέβαια μαθαίνω ότι σήμερα συγκαλούν εκτάκτως την επιτροπή!

Το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΑ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
(**) Υπενθυμίζω ότι και πρην τον ισχυρό σεισμό 6,5 της Ανδραβίδας το 2008 όπου υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση δεν έγινε καμία διαρροή ούτε πανικός. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες του στρατού με ακρα μυστικότητα, έγιναν οι δέουσες κινήσεις και τηρήθηκαν ευλάβικα τα πρωτόκολλα.