Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου: “Τριήμερων συνέχεια”

Κ ι ενώ ακόμα πολλοί από εσάς δεν έχετε συνέλθει απ’ το ξεσάλωμα της Αποκριάς, ένα ακόμα τριήμερο, αυτό της 25ης Μαρτίου είναι προ των πυλών κάνοντας αυτήν την κουτσή βδομάδα υποχρεώσεων πιο υποφερτή !

Το  Αίγιο βγήκε όλο στους δρόμους, γιόρτασε, χόρεψε ξέφρενα και εξέπεμψε την εικόνα μιας ζωντανής και κεφάτης πόλης σ’ όσους είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν, αλλά και στους ντόπιους!

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη στήλη “Χρονογράφημα” στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Ο καιρός ήταν γλυκός  και ευνοϊκός για βόλτες κοντά στη θάλασσα ή το βουνό… Εντούτοις, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κοσμοπλημμύρα σε καμία των περιπτώσεων! Σίγουρα  σ’ αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο η ακρίβεια, που  κράτησε πολλούς στα σπίτια τους ή τα εξοχικά τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα του 3ημέρου. Δεν είναι τυχαίο, πως επιστρέφοντας σπίτι μου, χθες Καθαρά Δευτέρα, αντίκρισα άδεια εστιατόρια που περίμεναν, λογικά, λόγω τριημέρου κόσμο και είχαν κάνει τις ανάλογες προμήθειες και προετοιμασίες! Μια στενοχώρια με έπιασε μπορώ να πω…

 Πώς να επιχειρήσει κανείς εν έτει 2024 στο Αίγιο; Η πόλη έχει γεμίσει καφετέριες απ’ άκρη σ’ άκρη… Πόσους καφέδες να πιει κανείς… όταν λείπουν π.χ. οι φοιτητές πού είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές του σπορ; Έτσι, βλέπει κανείς το παράδοξο φαινόμενο, καταστήματα του είδους, μέσα στο κέντρο της πόλης, να παραμένουν κλειστά ολημερίς την Κυριακή και να κατεβάζουν ρολά τ’ απογεύματα που είναι κλειστή η αγορά! Ημέρες και ώρες που σ’ οποιαδήποτε άλλη πόλη ο τομέας της εστίασης σφύζει από ζωή !

Σίγουρα δεν φταίνε οι ιδιοκτήτες τους! Αντιθέτως, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες και ίσως επενδύουν πολύ περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν !

Στην πόλη μας πρέπει πάση θυσία να ‘ρθει κόσμος! Ειδικά αυτό το ηλικιακό κομμάτι (20-50 έτη) που απουσιάζει και δυστυχώς είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων ! Αν υποθέσουμε, πως το μέλλον της περιοχής, όπως και ολάκερης της χώρας είναι ο Τουρισμός, τότε πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο θελκτικοί  και… πρωτοπόροι!

Να, τώρα, γιατί κάποιος να γεμίσει τα ξενοδοχεία της περιοχής μας το τριήμερο της Εθνικής μας εορτής; Γιατί να πληρώσει για να μας επισκεφθεί; Τι θα έχει να κάνει κατά την διάρκεια της παραμονής του;

Την Παρασκευή το βράδυ, θα βγει για ένα φαγητό και θα επιστρέψει στο ξενοδοχείο του να ξεκουραστεί για να ‘ναι ακμαίος την επομένη… Ξυπνά παίρνει πρωινό  και ξεκινά την εξερεύνηση  της πόλης… Μέσα σ’  ένα εικοσάλεπτο έχει περπατήσει το κέντρο, έχει δει ό,τι ήταν να δει και κάθεται για καφέ, στο σημείο που θεώρησε πιο όμορφο και πιο ζωντανό  και μετά πάει και για φαγητό κάπου που θα του προτείνουν.

 Διαπίστωση πρώτη : Σ’ όλο το εμπορικό κέντρο δεν υπάρχει ούτε ένα μαγαζί απ’ αυτά που μας ελκύουν το ενδιαφέρον  κατά τη διάρκεια της βόλτας μας ,όταν επισκεπτόμαστε άλλες πόλεις !

Καταστήματα με αναμνηστικά… Ναι βρε παιδί μου, αυτά τα όμορφα τζάτζαλα μάτζαλα, από καλλιτέχνες με μεράκι… Χρηστικά και μη αντικείμενα από πηλό, ξύλο, χαρτί… Πίνακες ζωγραφικής με θέματα παρμένα απ’ την πόλη την ίδια…

Καταστήματα με αντίκες , ανθοπωλεία, είδη λαϊκής τέχνης, γκαλερί, όμορφα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα…

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις ομορφαίνουν γειτονιές και τους δίνουν χαρακτήρα !

Φανταστείτε την Ερμού κάπως έτσι…χάρμα οφθαλμών! Ένας δρόμος που οδηγεί στο Υπαίθριο Θέατρο Παππάς …το καλοκαίρι θα μπορούσε να δίνει τον παλμό της πόλης κι ας μην είναι δίπλα στη θάλασσα ! 

 Διαπίστωση δεύτερη: Αφού φάει και πιει επαρκώς το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα θα ‘ναι δυο μέρες που δεν θα ‘χει κάτι να κάνει και θα φύγει στα πέριξ προς αναζήτηση κόσμου και συγκινήσεων !

Οι  γειτονιές του Αιγίου πρέπει ν’ αναμορφωθούν, να καλλωπισθούν (καθαριότητα και λουλούδια παντού) και να προσφέρει η καθεμιά τους κάτι διαφορετικό στον επισκέπτη… Αν θέλουν να εξελιχθούν και να μη βαράνε μύγες οι επιχειρήσεις  τους ή να μένουν ξενοίκιαστα τα κτίριά τους, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διατηρούν τους χώρους τους ευπαρουσίαστους κι όχι γεμάτους σκόνη κι έρμαια της αφισοκόλλησης .

Οι πεζοδρομήσεις μοιάζουν η καλύτερη λύση για μια πόλη να δεχθεί τουρισμό και να δώσει ποιοτικές διακοπές σ’ όσους την επιλέξουν! Ας πάψουμε να τους αντιστεκόμαστε μ’ ηλίθιες και μίζερες δικαιολογίες! Η Τρίγωνη Πλατεία ήδη γεμίζει από παιδιά που παίζουν και κόσμο που βολτάρει ήσυχος ! Έπαψε να ζέχνει καυσαέριο και να δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο με τα αστικά λεωφορεία και τα παρκαρισμένα ολούθε αυτοκίνητα!

Αυτά τα ολίγα από εμένα …κι αν φύγετε το πσκδ… εκεί που θα πάτε, ρίξτε μια ματιά τριγύρω και θυμηθείτε τα λόγια μου!