Ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου για την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Αιγίου

Ψήφισμα εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αιγίου ζητώντας άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με κατεπείγουσες διαδικασίες. 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

-“Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία, αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό. Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Σωματείων των Υγειονομικών και των Φορέων της περιοχής για στελέχωση του Νοσοκομείου.

Από την αρχή των μνημονίων και μέχρι το 2019 δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Όλες οι κυβερνήσεις μείωναν σταδιακά τον προϋπολογισμό για την υγεία, κάνοντας βήματα προς την ιδιωτικοποίηση του κλάδου της υγείας.

Η πανδημία έφερε απότομα στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση στη δημόσια Υγεία και αποκάλυψε την υποβάθμιση του Εθνικού συστήματος Υγείας όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται ραγδαία.

Αυτό είχε συνέπειες και στο νοσοκομείο Αιγίου που και αυτό είναι ενταγμένο στις πολιτικές υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και συνολικής υποβάθμισης του, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία των κλινικών. Κάθε κλινική πρέπει να εφημερεύει κάθε μέρα όλο το μήνα αλλά οι γιατροί δεν φτάνουν για αυτό.

Οι λύσεις που δίνονται είναι προσωρινές με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία ή Κέντρα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καρδιολογική κλινική που έχει μείνει με μόνο έναν γιατρό και καλύπτει τις ανάγκες της με τρεις γιατρούς από Καλάβρυτα, Πάτρα και Ρίο.

Οι συζητήσεις και οι παλινωδίες για το κλείσιμο της εφημερίας τριών κλινικών, της χειρουργικής, της ορθοπεδικής και της καρδιολογικής, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Επιπλέον επιβάρυνση για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου είναι η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου χωρίς να έχει γίνει η αναγκαία πρόσληψη προσωπικού.

Η έλλειψη ουσιαστικής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας επιδεινώνει την κατάσταση ενώ θα μπορούσε να αποσυμφορίσει το φόρτο εργασίας στο Νοσοκομείο.

Η υποστελέχωση είναι τόσο μεγάλη σε όλες τις κλινικές που έχει εξαντλήσει τους εργαζόμενους και λόγω των συνθηκών δεν επιθυμούν να έρθουν νέοι γιατροί.

Σήμερα ακόμη εν μέσω πανδημίας 16 πεπειραμένοι υγειονομικοί του νοσοκομείου είναι σε αναστολή εργασίας.

Απευθύνουμε κάλεσμα στα Σωματεία Μέλη μας, στους Αγροτικούς Συλλόγους, στους Συλλόγους Γονέων, στα σωματεία των Εκπαιδευτικών και στους Φορείς της Αιγιάλειας, να ενώσουμε τη φωνή μας και να παλέψουμε για άμεση στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αιγίου, για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

            ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να στελεχωθεί και να λειτουργεί καθημερινά ο αξονικός τομογράφος.
  • Στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό όλων των Δομών της Α/θμιας φροντίδας Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να αρθούν οι αναστολές εργασίας των 16 υγειονομικών και να επιστρέψουν άμεσα με συχνά τεστ μέχρι να εμβολιαστούν.
  • Η αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με μόνιμο προσωπικό και υποδομές και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η οξύτατη υγειονομική κρίση.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Ε.Κ.Αιγίου

Ο Πρόεδρος

 Γεωργόπουλος Παναγιώτης

Ο Γεν. Γραμματέας

 Καυκάς Παναγιώτης