Χωρίς αντιδραστήρια για επιβεβαίωση διάγνωσης HIV

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, δεδομένου ότι κάθε εξέταση δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.

 

Σε παράταση της αγωνίας των πιθανά οροθετικών ατόμων, οδηγούν οι ελλείψεις αντιδραστηρίων στα Κέντρα Αναφοράς AIDS.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του, καθώς για μία ακόμη φορά έχει διακοπεί η πρόσβαση των ασθενών στην επιβεβαίωση της διάγνωσης HIV.

Όπως καταγγέλλει, παρατηρείται έλλειψη αντιδραστηρίων στα Κέντρα Αναφοράς, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και αποδίδεται στη μη έγκαιρη ανανέωση της σύμβασης χρηματοδότησης.

Ως αποτέλεσμα, επιτείνεται η αγωνία που βιώνουν, σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διάγνωσης και εμποδίζεται η άμεση έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας, με διακινδύνευση της υγείας τους.

Με κατευθυντήριες οδηγίες, οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν τη συγκεκριμένη εξέταση ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιβεβαίωση μίας νέας διάγνωσης HIV και την καταγραφή της στο μητρώο ασθενών του Οργανισμού.

Το προεδρείο του Συλλόγου τονίζει πως ο ΕΟΔΥ οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και μόνιμα όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που απειλούν την υγεία και τη ζωή των οροθετικών ατόμων και να προασπίσει στην πράξη τη Δημόσια Υγεία.

Κάθε δικαιολογία – σημειώνει – και κάθε αναβολή είναι απαράδεκτες, καθώς ο επιβεβαιωτικός έλεγχος έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, δεδομένου ότι κάθε εξέταση δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.

Αφορά, δε, μικρό και περιορισμένο αριθμό περίπου 600 ατόμων ετησίως, που αντιστοιχούν στις νέες διαγνώσεις HIV στη χώρα μας. Επομένως, μπορεί πολύ εύκολα να προϋπολογιστεί.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη εξέταση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη παρακολούθησης και θεραπείας, η οποία βελτιώνει την υγεία του ατόμου και ταυτόχρονα το καθιστά μη μεταδοτικό.

Μείωση

Από τη “Θετική Φωνή” επισημαίνεται πως στο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, καταγράφεται μία μείωση της τάξης του 12% στις νέες διαγνώσεις HIV.

Ωστόσο, η τάση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί μέσα από τα εμπόδια στην πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Για το λόγο αυτό, η “Θετική Φωνή” καλεί τη νέα διοίκηση του Οργανισμού να εγγυηθεί όχι μόνο την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης των ασθενών στον επιβεβαιωτικό έλεγχο, αλλά και την εφαρμογή ενός μηχανισμού που θα προβλέπει και θα επιλύει έγκαιρα τις αστοχίες του συστήματος που σχετίζονται με τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών.

 

https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/53440/elleipsi-antidrastiriwn-gia-epivevaiwsi-diagnwsis-hiv.html