Φωτογήρανση : Αντιμετωπίζεται;

Οι χαρακτηριστικές αλλαγές που προκαλούνται από την χρόνια έκθεση στον ήλιο ορίζονται ως φωτογήρανση.

Πότε εμφανίζεται η φωτογήρανση & γιατί;

 • Ο κίνδυνος εμφάνισης εξαρτάται από τον φωτότυπο ενώ περισσότερο κινδυνεύουν τα ανοιχτόχρωμα άτομα με μπλε μάτια που δεν μαυρίζουν αλλά συνήθως καίγονται.
 • Σημαντικό ρόλο παίζει η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τα άτομα που εμφανίζουν έντονη φωτογήρανση φαίνεται ότι έχουν υποστεί αρκετή ζημιά από την έκθεση στον ήλιο και υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξουν κάποιο καρκίνο του δέρματος γι’ αυτό θα πρέπει να υποβάλλονται σε πιο συχνό και λεπτομερή έλεγχο.

Η έκθεση στον ήλιο

Η χρόνια έκθεση στον ήλιο δρα αθροιστικά ενώ το κάπνισμα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη γήρανση του δέρματος.

 • Οι περιοχές που κυρίως προσβάλλονται είναι αυτές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο δηλαδή το ντεκολτέ, η πίσω πλευρά του λαιμού, το πρόσωπο και η ραχιαία επιφάνεια των χεριών.
 • Το δέρμα γίνεται λεπτό, ατροφικό και ανελαστικό με ρυτίδες.
 • Το χρώμα του γίνεται ανομοιόμορφο με περιοχές με υπέρχρωση και περιοχές λευκωπές και ατροφικές. Επίσης εμφανίζονται πολλαπλές εφηλίδες (πανάδες) σε πρόσωπο και χέρια. Πολλές από τις αλλαγές στην υφή και στο χρώμα του δέρματος οφείλονται στις αλλαγές στο κολλαγόνο και στο άνω χόριο λόγω του ηλίου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ηλιακή ελάστωση.

Πολλές παραλλαγές των βλαβών του ηλίου περιγράφονται και ένα άτομο μπορεί να έχει περισσότερες από μία. Το ποικιλόδερμα του Civatte αναφέρεται στην δικτυωτή υπερμελάγχρωση με τηλεγγειεκτασίες και ήπια ατροφία στα πλάγια του λαιμού ενώ χαρακτηριστικά η περιοχή κάτω από το πηγούνι δεν έχει καθόλου βλάβες.

Σημάδια φωτογήρανσης

Το δέρμα στο πίσω μέρος του λαιμού (σβέρκος) γίνεται πιο παχύ και τραχύ ενώ οι ρυτίδες είναι βαθιές, έντονες και σχηματίζουν ρόμβους χαρακτηριστικό της χρονιάς έκθεσης στον ήλιο.

 • Παράλληλα στα πλαίσια της φωτογήρανσης του δέρματος συχνά παρατηρούνται μικροκύστες και φαγέσωρες γύρω από τα μάτια και στις παρειές.
 • Ακόμη μπορεί να εμφανιστούν τηλεγγειεκτασίες και λευκές γραμμές (ψευδοουλές) στα εκτεθειμένα μέρη.
 • Το δέρμα γίνεται λεπτό, ανελαστικό και εύθραυστο και δημιουργούνται διαβρώσεις και εκχυμώσεις ακόμα και μετά από ελάχιστο τραυματισμό.

Φωτογήρανση : Αντιμετωπίζεται;

Καθοριστικό ρόλο στο πρόβλημα της φωτογήρανσης έχει η πρόληψη.

 • Κύριος στόχος σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι η μείωση του συνολικού χρόνου έκθεσης στον ήλιο καθώς οι βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας δρουν αθροιστικά ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντιηλιακό το οποίο προφυλάσσει τόσο από την UVA όσο και από την UVB ακτινοβολία.
 • Στον τομέα της θεραπείας-αποκατάστασης μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικές θεραπείες με βιταμίνη Α, Β, C και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, peelings, laser για εξάχνωση, εγχύσεις υαλουρονικού οξέως, μεσοθεραπεία κ.ά.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το δερματολογικό πρόβλημα που σας απασχολεί από τον Εξειδικευμένο Δερματολόγο του TheDoctors.

Ο Εξειδικευμένος σας Δερματολόγος:
 • Δρ. Σελίμης Γεώργιος

  Δρ. Σελίμης
  Δερματολόγος
  Εξειδίκευση:

  • Δερματοσκόπηση – Χαρτογράφηση σπίλων
  Ιατρείο:

  Χρήστου Βουρνάζου 29, Αθήνα 115 21, Ελλάδα

  Τηλ: 211-8006020