Φιλοξενία στο 1ο Ε.Κ.  Aιγίου

Το 1ο Ε.Κ. Αιγίου, είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το διάστημα 9 Μαΐου – 13 Μαΐου, 24 μαθητές και 10 καθηγητές από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Ισπανία στα πλαίσια της συνάντησης του προγράμματος ERAMUS+  «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων ΚΑ229».

Το 1ο Ε.Κ. Αιγίου εκπροσώπησαν ο Διευθυντής Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος,  οι εκπαιδευτικοί:Βασιλείου Παρασκευή, Κωστοπούλου Αντωνία, Παναγοπούλου Μαργαρίτα, Κατσαρού Μαρία, και οι μαθητές :  Μαρία Τσουμπού, Ελένη Σταματοπούλου, Έλντα Μέρα, Δήμητρα Ραμπαβίλα, Ευθυμία Γεωργοπούλου και Γεώργιος Σπάρος.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία παραμυθιών τέχνης από μεικτές ομάδες μαθητών, αποκαλύπτοντας μέσα από αυτά τη δημοκρατική συμμετοχή και την ενσυναίσθηση. Κατά τη διάρκεια της διαμονής των εταίρων μας πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές εκδρομές στο Μουσείο Ακρόπολης και στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Την τελευταία ημέρα έγινε η παρουσίαση των παραμυθιών χρησιμοποιώντας κατασκευές που έφτιαξαν με ανακυκλώσιμα υλικά (μουσικά όργανα, κούκλες). Ακολούθησε τελετή απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στο πρόγραμμα και έπειτα παρατέθηκε γεύμα στο σχολείο μας με παραδοσιακές γεύσεις.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναπτύχθηκαν συναισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των εκπαιδευτικών όσο και μεταξύ των μαθητών. Οι μαθητές διδάχτηκαν τόσο μέσα από την ιστορία όσο και μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τη σημασία της ενσυναίσθησης και πως αυτή έχει τη δύναμη να μετατρέψει τη δυσπιστία σε ισότητα. Πάνω απ’ όλα όμως έζησαν την εμπειρία της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, μέσα από τη δημοκρατική συμμετοχή τους στις δράσεις του προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να αφήσουν πίσω τους προσωπικές δυσκολίες, όπως φοβίες, άγχη, στερεότυπα και μηχανισμούς άμυνας απέναντι στο καινούργιο ή στο άγνωστο.