Φάμελλος: «Χρειαζόμαστε σχέδιο ασφάλειας νερού για όλες τις έκτακτες περιπτώσεις»

«Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού», επανέλαβε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 FM, στην εκπομπή «Ορθά Κοφτά». “Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ αποτελεί μονοσήμαντη επιλογή της κυβέρνησης, και αυτό έχει καταστεί σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας ότι στο εσωτερικό του συγκεκριμένου κόμματος και σε επίπεδο στελεχών σημειώνονται πλέον σφοδρότατες διαφωνίες ως προς την ιδιωτικοποίηση του νερού, οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από την επίσημη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου, όσο και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, διαφωνώντας με τη ΝΔ και τις δηλώσεις του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Θεοδωρικάκου. Επίσης, σε χθεσινή κοινή μας συνέντευξη, ούτε ο κ. Καλαφάτης πήρε θέση. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργεί ρήγματα και διαφωνίες στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε χθεσινή κοινή μας συνέντευξη και ο κος Καλαφάτης δεν πήρε θέση», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Αντίθετα, «η θέση της κυβέρνησης είναι ενιαία, πάγια και σταθερή. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και από την πλευρά μας θα κατοχυρώσουμε και συνταγματικά το νερό ως κοινωνικό αγαθό», σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, για τα προβλήματα που προέκυψαν στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τη βλάβη στο αγωγό ύδρευσης της Αραβησσού, ο Αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κακή κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ, αποτέλεσμα της επιλογής του παλιού πολιτικού συστήματος να πουλήσει το νερό της Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους τομείς του δημοσίου.

«Το πρόβλημα που προέκυψε στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης είναι η επίπτωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στην ΕΥΑΘ, γιατί προετοίμαζαν την ιδιωτικοποίηση με περιορισμό των δημόσιων υποδομών και μείωση προσωπικού της ΕΥΑΘ», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε σχέση με τις βολές κατά της κυβέρνησης ως προς την διαχείριση του εν λόγω προβλήματος, ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε ότι είναι λάθος να αρχίσει ένας εμφύλιος στη Θεσσαλονίκη, με βάση τις κομματικές ταυτότητες των αιρετών της αυτοδιοίκησης, εφόσον τα κυβερνητικά στελέχη ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της βλάβης και ανακοίνωσαν το χρονοδιάγραμμα επισκευής που τηρήθηκε, ενώ δεν υπήρχε αντίστοιχο ενδιαφέρον και παρουσία από τους αυτοδιοικητικούς, παρά μόνο μετά την επισκευή της βλάβης.

Και κατέληξε: «Πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, στους Θεσσαλονικείς αυτές τις μέρες έλειψε ένα πολύτιμο αγαθό, το νερό. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει εμείς να διαχειριστούμε, ανεξάρτητα των ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε ένα πιο συμπαγές σχέδιο ασφάλειας νερού. Οφείλουμε να παρέχουμε με κοινωνική δικαιοσύνη και προνοητικότητα αυτόν τον πολύτιμο πόρο σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Και αυτό το σχέδιο πρέπει να υπάρχει και για τις περιόδους λειψυδρίας, μέχρι να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με αυτό το καθήκον και να διαχειριστούμε προς όφελος των πολιτών όλα τα μεγάλα προβλήματα και τα σοβαρότατα ελλείμματα της χώρας, που εντοπίζουμε σε όλους τους τομείς, μετά από αυτή τη φοβερή κρίση της χώρας μας».