Υπόμνημα σε Ξανθό για τα άλυτα προβλήματα του Νοσοκομείου Αιγίου

Το Σωματείο Εργαζομένων “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αιγίου σήμερα 21/03/2022 συναντήθηκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με τον πρώην Υπουργό Υγείας και Τομεάρχη για θέματα Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και την βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σία Αναγνωστοπούλου. Πραγματοποιήθηκε μεγάλη συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα και αναπτύχθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που απασχολούν τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικότερα το νοσοκομείου Αιγίου.

Στον πρώην υπουργό κατατέθηκε το παρακάτω υπόμνημα:

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το δημόσιο σύστημα υγείας ( ΕΣΥ ) από την γέννησή του αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το 2010 με τα μνημόνια τα προβλήματα αυτά αφενός έχουν γίνει πάγια και σοβαρά και αφετέρου τείνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα να χειροτερεύουν με κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας.

Λόγοι συγκυριών, συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, αναστολών ανεμβολίαστων εργαζομένων, και λήξη συμβάσεων εργαζομένων δημιουργούν ένα ΄΄κοκτέιλ΄΄ προβλημάτων.

Συγκεκριμένα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για:

  • Την έλλειψη Ιατρικού προσωπικού
  • Την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού
  • Την έλλειψη Παραιατρικού προσωπικού και Χειριστών ιατρικών μηχανημάτων
  • Την έλλειψη Διοικητικού προσωπικού
  • Την έλλειψη Τεχνικού προσωπικού
  • Την λήξη των συμβάσεων εργαζομένων ΣΟΧ στις 31/03/2022
  • Τις αναστολές του ανεμβολίαστου προσωπικού και λήξη της προθεσμίας εμβολιασμού την 31/03/2022
  • Την ένταξη των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
  • Ξυλοδαρμοί συναδέλφων ( ιατρών, προσωπικού φύλαξης) από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα (κατά την άσκηση των καθηκόντων τους)

Εκείνο όμως που απασχολεί έντονα αυτή την στιγμή το σωματείο μας,  είναι η λήξη των συμβάσεων 27 εργαζομένων (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) με το καθεστώς των ΣΟΧ την 31/03/2022.

Αυτό που γνωρίζουμε επίσημα αυτή την στιγμή είναι ότι σε 15 μέρες, καθώς θα λήξουν οι συμβάσεις οι εν λόγω υπηρεσίες θα ανατεθούν σε εργολάβους.

Ως σωματείο εργαζομένων συμπαραστεκόμαστε με ενσυναίσθηση στην αγωνία των συναδέλφων που κινδυνεύει η εργασία  τους και  δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρων η πρόθεση του υπουργείου να δοθούν οι υπηρεσίες αυτές σε εργολαβικές εταιρείες.

Επανειλημμένως έχει αποδειχθεί ( με οικονομοτεχνικές μελέτες ) που έχουν πραγματοποιηθεί από τα νοσοκομεία, ότι αφενός οικονομικά είναι πιο συμφέρουσες οι υπηρεσίες αυτές όταν καλύπτονται από εργαζόμενους που έχουν συνάψει συμβάσεις ΣΟΧ με το νοσοκομείο, αφετέρου με τον τρόπο αυτό οι αμοιβές προς τους εργαζόμενους είναι αυτές που αρμόζουν στην εργασία που προσφέρουν καθώς αμείβονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα (βασικός μισθός, επίδομα τέκνων, νυχτερινά, αμοιβή των αργιών, των Κυριακών κ.λ.π.).

Το σωματείο ζητά

Να αναγνωριστούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειές τους (έμπρακτα). Δεν αρκούν μόνο τα ‘’κροκοδείλια δάκρυα’’ κάποιων κυβερνώντων όταν τους έχουν ανάγκη. Ζητούν, να μην εισέλθουν από την 1η Απριλίου 2022 εξωτερικοί συνεργάτες (εργολάβοι) στο Νοσοκομείο και αρχικά:

  • να ανανεωθούν οι εν λόγω συμβάσεις για τουλάχιστον ένα (1) έτος με το υφιστάμενο καθεστώς

Στο διάστημα αυτό να μεριμνήσει το Υπουργείο Υγείας είτε να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (εφαρμόζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  C-760/18 απόφαση), είτε να δοθεί η δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων με νομοθετική ρύθμιση να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί με Διαδικασίες ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις των ειδικοτήτων αυτών (Καθαριότητα, Φύλαξη, Σίτιση) και αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει πραγματοποιηθεί και πραγματοποιείτε και σε άλλα υπουργεία και φορείς π.χ. Υπουργείο Μετανάστευσης, Δήμους, πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΕΠ, ΟΑΕΔ, ΔΕΗ και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού υγείας θα εφαρμοστεί και στην πρόσληψη νοσηλευτών και ιατρών στα νοσοκομεία. Γιατί λοιπόν οι εν λόγω εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση να αντιμετωπίζονται με ένα άλλο πιο δυσμενές καθεστώς που εν τέλει δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρων (δηλ. τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, και το υπουργείο υγείας), τους εργαζόμενους αλλά ούτε το κοινωνικό σύνολο.

Όλα τα παραπάνω ζητούμε να εκδοθεί εγκύκλιος ή νόμος που να τα προβλέπει και να αποσταλεί άμεσα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, καθότι ΔΕΝ αρκούν η 3μηνη παράταση και οι εξαγγελίες από τον αρμόδιο υπουργό. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι και οι διοικήσεις δεν μπορούν να εκτελέσουν εξαγγελίες από τα Twitter, το internet, τις εφημερίδες ή την βουλή.  

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου και το Υπουργείο Υγείας να εισακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων, προστατεύοντας την εργασιακή τους αξιοπρέπεια, τις σωστές συνθήκες εργασίας και αμοιβής αλλά και προωθώντας την εν γένει ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίου, το οποίο παρέχει άριστες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται από τους εργαζομένους στους νευραλγικούς τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας”.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ”

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΦΡΑΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ