Υποχρεωτική η απογραφή -Τι θα γίνει με όσους δεν ανταποκριθούν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ΑπογραφήΠληθυσμούΚατοικιών 2021, η οποίαδιενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε ολόκληρη τη χώρα, με ημερομηνίααναφοράς την 22α Οκτωβρίου.

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού τηςΕλλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελήοικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία γιατα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τιςσυνθήκες στέγασής του.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γενικές απογραφές διενεργούνταιλαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίαςκαι βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία πουσυλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σεοποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο γιατην παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Πώς γίνεται η απογραφή 2021

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

-Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχειτον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

-Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικότου στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψειτην κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως καιτις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία τηςπροσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, ΚέντραΥποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούςαπογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτόςαπό την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποίααναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους καισφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιαςυγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οιενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στοe-mail: census2021@statistics.gr.

 

https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/ypochreotiki-i-apografi-ti-tha-ginei-me-osoys-den-antapokrithoyn/