Τροφές ασπίδα στο εγκεφαλικό

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Αν και η κληρονομική προδιάθεση επηρεάζει την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας αν τρώμε σωστά και ισορροπημένα.

Μάθετε ποιες είναι οι τροφές που προτείνουν οι ειδικοί και γιατί:

Σοκολάτα: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται άμεσα με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA). O κίνδυνος για τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά προϊόντα ολικής άλεσης είναι μειωμένος κατά 30-40%.

Εσπεριδοειδή: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα εσπεριδοειδή επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 70.000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα εσπεριδοειδή έχουν κατά 19% μειωμένες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά: Οι ενήλικες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά για πολλά χρόνια έχουν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D που περιέχουν τα γαλακτοκομικά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.