Το Σωματείο Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Αιγίου “Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” συμμετέχει στην πανελλαδική στάση εργασίας

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Αιγίου με ομόφωνη απόφαση που έλαβε, συμμετέχει σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ & αύριο ΠΕΜΠΤΗ 29 & 30-11-2023  στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας από 11:00 – 15:00. Σε  ανακοίνωση του σωματείου αναφέρονται τα εξής:

-“Όλοι οι εργαζόμενοι απαιτούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Η επικείμενη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και το επίδομα τέκνων από 01/01/2024 σίγουρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είναι καλοδεχούμενη, αλλά θυμίζουμε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 3ο και κατώτερο group των χωρών (μεταξύ των 27 της Ε.Ε.) όπου ο βασικός μισθός εξακολουθεί να είναι κάτω των 1.000 €.

Αντίθετα, η αλματώδη αύξηση των τιμών παντού (ενέργεια, super market, τρόφιμα, ένδυση, μεταφορές, πετρέλαιο, ενοίκια, υπηρεσίες, αύξηση επιτοκίων κ.λ.π.) είναι γεγονός που διαρκεί για πάνω από ένα έτος και τείνει να συνεχιστεί. Υπάρχουν τρόφιμα και υπηρεσίες που έχουν αυξηθεί ακόμη και 100%. Ο πληθωρισμός κάνει ‘’ράλι’’.

Οι μισθοί όλων των εργαζομένων και των Υγειονομικών εργαζομένων, εξανεμίζονται συνεχώς από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τις πληθωριστικές πιέσεις. Με fuel pass, market pass και με όλα τα ‘’pass’’ τα προβλήματα δεν λύνονται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για:

 • επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
 • περαιτέρω αύξηση των μισθών
 • Αυξήσεις μισθών ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού καθώς επίσης, αύξηση του ωρομισθίου για αργίες και νυχτερινά

Εμείς οι Υγειονομικοί, δεν βιώνουμε μόνο την οικονομική εξαθλίωση αλλά καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων στο χώρο δουλειάς μας, που μας εξουθενώνουν σωματικά και ψυχικά εξαιτίας της υπο-στελέχωσης του Νοσοκομείου μας ( π.χ. σε ιατρικό προσωπικό στα ΤΕΠ, στο τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό).

Τα τελευταία χρόνια οι υγειονομικοί εργαζόμενοι μεταξύ άλλων προβλημάτων (οικονομικών, κοινωνικών, κρίση αξιών) αντιμετωπίσαμε και μία πανδημία, είμαστε εμείς που στηρίξαμε την ελληνική κοινωνία και όχι ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, που αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ήταν παντελώς απών.

Οι διεκδικήσεις του Σωματείου μας είναι οι εξής:

 • Η Άμεση Αύξηση των βασικών μισθών τουλάχιστον ίση με την αύξηση του συσσωρευμένου πληθωρισμού
 • Η Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο
 • ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη και ασθενή, στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών.
 • Η ενδυνάμωση και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων (Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό, Τεχνική υπηρεσία και λοιπό  προσωπικό).
 • Η Ανανέωση όλων των Επικουρικών Εργαζομένων και εργαζομένων ΟΑΕΔ και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • Η Ανανέωση όλων των συμβάσεων ΣΟΧ (εργαζόμενοι καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης) είκοσι επτά (27) εργαζομένων και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δουλεύοντας κάποιοι εξ αυτών στο νοσοκομείο μας με συνεχείς και διαδοχικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα από το 2008 δέκα (10) περίπου έτη με εργολάβους και από το 2018 έως και σήμερα με επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ)  δηλ. από Απρίλιο 2018 έως και 31/12/2023. Να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο μας και κατ΄ επέκταση σε όλα τα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Η εργασία τους μετά από 15 χρόνια αποτελεί κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Δηλαδή πόσα ακόμη χρόνια θα διαρκεί η ομηρία ?

Το σενάριο για ανανέωση και μετατροπή των παραπάνω συμβάσεων ΣΟΧ σε αορίστου χρόνου συμβάσεις είναι πια μονόδρομος καθότι υπάρχουν, πάρα πολλές οικονομοτεχνικές μελέτες σε όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας όπου αποδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες των ‘’εργολάβων’’ στοιχίζουν περίπου στο διπλάσιο από τις συμβάσεις ΣΟΧ. Οι μελέτες αυτές έχουν περιέλθει και στην γνώση του υπουργείου.

 • Να μείνουν εκτός νοσοκομείου κάθε λογής εργολάβοι υπηρεσιών που σκοπό έχουν να πάρουν ένα μερίδιο μισθού από κάθε εργαζόμενο και να το βάλουν στην τσέπη τους. Έτσι και αλλιώς ΔΕΝ πρόκειται ποτέ οι υπηρεσίες τους να είναι αφενός ποιοτικότερες και αφετέρου ΔΕΝ θα στοιχίζουν λιγότερο από ότι στοιχίζουν τώρα. Το έχουμε ζήσει το ΄΄έργο΄΄ με τους εργολάβους στο παρελθόν και ξέρουμε τι περιμένει τον εργαζόμενο που είτε έμενε απλήρωτος για αρκετό διάστημα, είτε δεν έπαιρνε όλα τα ένσημα, είτε τα έπαιρνε μισά, είτε δεν έπαιρνε τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας), είτε δεν πληρωνόταν για την νυχτερινή εργασία του, είτε δεν πληρωνόταν για την εργασία του τις αργίες (52 Κυριακές & 15 επίσημες αργίες κάθε χρόνο). Η επαναφορά των εργολάβων θα είναι ‘’αιτία πολέμου’’.
 • Η ένταξη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ, γεγονός πια αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο.
 • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας (αύξηση προϋπολογισμών)
 • Η Αυτονομία των Τ.Ε.Π.: Να αλλάξει το νομικό καθεστώς ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αυτονομηθεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.). Να μπορούμε (ως νοσοκομείο) να προκηρύξουμε μόνιμες θέσεις ιατρών, για να καλύπτουν τις εφημεριακές ανάγκες καθότι το νοσοκομείο μας εφημερεύει 7 μέρες την εβδομάδα / 365 μέρες το έτος, και όχι να βρισκόμαστε με την ‘’ψυχή στο στόμα‘’ κάθε μέρα / κάθε εβδομάδα ψάχνοντας για ιατρούς από τα περιφερειακά Κ.Υ ή άλλα νοσοκομεία”.

 EK TOY Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  << Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>>

Σπηλιωτόπουλος Χαρίλαος (Πρόεδρος)

Φράγκος Παναγιώτης (Γεν. Γραμματέας)