Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Επίκεντρο η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία επί διήμερο «πλημμύρισε» από εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανούς όλων των ηλικιών, που με υπομονή περίμεναν καρτερικά να ασπασθούν την ανθοστόλιστη Ιερά Εικόνα της Παναγίας, υποκλινόμενοι με ευλάβεια και σεβασμό στην Χάρη Της και εκζητώντας την ευλογία και την μεσιτεία Της.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, με τους πιστούς τής Αχαΐας (και όχι μόνο) να κατακλύζουν την Ιερά Μονή και τον αύλειο χώρο της.

 

Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας: «Ας εισέλθουμε στη ζωή

της υπακοής, της πίστης και της ταπείνωσης,

ακολουθώντας το παράδειγμα της Παναγίας μας»

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, ο οποίος ομίλησε καταλλήλως για το πανσεβάσμιο ιερό πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού, αναφερόμενος στη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας.

«Οι σημερινοί άνθρωποι άραγε τι ψάχνουμε να βρούμε; Την χαρά, την υπακοή, την πίστη, την αγάπη; Πώς θα τα βρούμε όλα αυτά εάν δεν πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό, εάν δεν πιστέψουμε στη διδασκαλία Του, εάν δεν κάνουμε πρότυπο στη ζωή μας την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ήταν άνθρωπος υπακοής και πίστεως; Η Παναγία μας γέννησε τον Χριστό με σκοπό να δώσει ζωή σε όλους εμάς. Πλέον δεν υπάρχει θάνατος, διότι η ζωή βγήκε μέσα από την Παναγία μας. Η Παναγία μας είναι η πύλη, διά της οποίας οι πιστοί γινόμαστε κοινωνοί του Θεού. Με τη ζωή Της αλλά και με την Κοίμησή Της η Υπεραγία Θεοτόκος έγινε η αιτία να ανοίξει για εμάς η πύλη του Παραδείσου. Άραγε, θέλουμε να αποκτήσουμε πνευματική ζωή; Εάν ναι, τότε ας πιστέψουμε στον Θεό και ας γίνουμε δικά Του παιδιά!», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, καλώντας τους πιστούς να εισέλθουν στη ζωή της ταπείνωσης, της αγάπης και της καρτερίας, σύμφωνα με το παράδειγμα της ίδιας της Παναγίας μας.

Συνεχίζοντας ο π. Ιερώνυμος τόνισε τα εξής: «Η ταπείνωση, όμως, δεν είναι κάτι το επιφανειακό, αλλά είναι κάτι το ουσιαστικό. Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι γνωρίζω πως είμαι ένας ευτελής άνθρωπος, είμαι ένας άνθρωπος στον οποίο έδωσε ζωή ο ίδιος ο Θεός με σκοπό, μέσα από την ταπείνωση, την υπακοή και την πνευματική άσκηση, να ενωθώ κάποια στιγμή μαζί Του. Και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε. Διότι εάν το πιστέψουμε, τότε ο Χριστός έρχεται και μας αγιάζει, μας μεταλλάσσει, δίδοντάς μας μία νέα ζωή που δεν έχει σχέση με αυτόν τον κόσμο αλλά με τον πνευματικό κόσμο. Ο άνθρωπος που ασκείται στην υπακοή, την πίστη και την αγάπη του προς τον Θεό, έχει κερδίσει την χάρη και την ευλογία Του».

Και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κατέληξε: «Αν θέλουμε και εμείς να γίνουμε πνευματικοί άνθρωποι, εάν θέλουμε να έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τον Θεό, θα πρέπει να σκύψουμε περισσότερο το κεφάλι και να υπακούσουμε στο θέλημά Του, όταν έρχεται και μιλά στον καθένα μας, ελέγχοντάς μας από τα πάθη και τις αδυναμίες… Καταλήγοντας, ας ευχηθούμε, με τη σημερινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι, το «στολίδι του Χελμού» όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έχει ονομάσει την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ο καθένας από εμάς ας λάβει τις αποφάσεις του. Και εάν βλέπουμε ότι έχουμε κάπου παραστρατήσει από τον δρόμο του Θεού, εάν έχουμε ξεχάσει τον συνάνθρωπο, τότε με τα μηνύματα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να αλλάξουμε και να γίνουμε άνθρωποι του Θεού, που μέσα από την άσκηση της υπακοής, της ταπεινώσεως και της πίστεώς μας σε Εκείνον, να κερδίσουμε το κλειδί για να εισέλθουμε νικητές εις την Βασιλεία Του».

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Η επαφή μας

με την Παναγία είναι εμπειρία ζωής αιωνίου!»

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού πρώτα ευχήθηκε σε όλους πατρικώς, ιδιαιτέρως δε στους κατ’ όνομα εορτάζοντες και εορτάζουσες, αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή για την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα να καταφεύγει μέσω της προσευχής στην προστασία της Μητέρας του Θεού, η οποία αποτελεί την «Σκέπη του κόσμου» που προσφέρει τη χαρά, την ανακούφιση και την ελπίδα.

«Ας προσπαθήσουμε να ενωθούμε με τον Θεό! Ας κάνουμε την Παναγία προστασία και… ασπίδα μας! Η Παναγία μας κάνει θαύματα σε όσους Την επικαλούνται! Εύχομαι, λοιπόν, όλοι μας να… γευθούμε αυτή τη γλυκιά εμπειρία, όταν δηλαδή μιλάμε με την Παναγία να νιώθουμε το χάδι και την αγάπη Της! Είναι μοναδική εμπειρία! Είναι εμπειρία ζωής αιωνίου!», είπε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.