Το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Επίκεντρο της εορτής ήταν το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιωτίσσης, στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαβρύτων, αλλά και το παρεκκλήσιο της Παντανάσσης δίπλα στο Επισκοπείο της πόλεως του Αιγίου.

Στον χθεσινό πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στην Παντάνασσα χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, συμπροσευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, ενώ αντίστοιχα κατά τον Εσπερινό στο Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιωτίσσης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος με τον εύληπτο και μεστό θεολογικό του λόγο αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής.

  Την αγιώνυμο ημέρα στο Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιωτίσσης πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο βουλευτής Αχαΐας κ. Ιάσων Φωτήλας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης εκατοντάδες πιστών και προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν με μεγάλη ευλάβεια για να ασπασθούν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι, παρά τις δυσκολίες και τα ανακοινωθέντα μέτρα, προσήλθαν για να προσευχηθούν ενώπιον της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας.

«Η Παναγία η Πλατανιώτισσα, την οποία τιμούμε και προσκυνούμε σήμερα, μας διδάσκει ότι αυτός ο τόπος, η Ελλάδα μας, κρατήθηκε από το άμφιο της Θρησκείας, το οποίο ήταν, είναι και θα είναι η σκέπη, η ευλογία και η χάρις για τον λαό μας. Έτσι, λοιπόν, και εμείς έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να στηριχθούμε στη δύναμη της πίστεως, να πιστέψουμε στο θαύμα για να ανοίξουν οι ουρανοί, να μείνουμε ασφαλισμένοι στην Εκκλησία μας, η οποία είναι η Κιβωτός της σωτηρίας μας», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, ευχόμενος η Υπεραγία Θεοτόκος να ευλογεί με την παρουσία Της την επαρχία μας αλλά και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως η σημερινή παρουσία των δύο Μητροπολιτών, ενός από την Βόρεια Ελλάδα και ενός από την Κρήτη, είχε συμβολικό χαρακτήρα. «Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι, ως Εκκλησία, ως λαός και ως οικογένεια, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα. Με την ενότητά μας αλλά και με την ευλογία του Θεού μπορούμε να αψηφούμε όλους τους κινδύνους και τις παγίδες που μας βάζει ο Διάβολος. Και θέλω να γνωρίζετε ότι το θαύμα έρχεται! Με τις προσευχές όλων μας ο Πανάγαθος Θεός θα άρει αυτή την πανδημία και σύντομα ελεύθεροι θα εορτάζουμε τις εορτές τής Εκκλησίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ευχαριστώντας τέλος όλους τους πιστούς για την τιμή που έκαναν να παραβρεθούν στη σημερινή εορτή.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ