Το Αίγιο τιμά την Πολιούχο του, Παναγία Τρυπητή – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου, επί τη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, το Αίγιο θα εορτάσει με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα την Πολιούχο του, Παναγία Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας αναμένεται να προσέλθουν για ακόμα μία φορά χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Στις 7μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου και υπό άλλων Αρχιερέων. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του κ. Φώτη Θεοδωρακόπουλου. Στις 11μ.μ. θα τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική αγρυπνία, ήτοι Παράκληση, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 2.30π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

7π.μ.: Έναρξη Όρθρου

7.30π.μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών

8.20π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας

9.30 έως 9.45π.μ.: Άφιξη επισήμων

10:30π.μ.: Απόλυση Θείας Λειτουργίας

Ακολούθως και συγκεκριμένα στις 10.45π.μ. θα ξεκινήσει η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας. Η Ιερά Πομπή θα κατευθυνθεί μέσω της καθιερωμένης διαδρομής (Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλοπούλου, Ερμού, Πολυχρονιάδου) στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Εν συνεχεία η Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος, εν πομπή, θα κατευθυνθεί, διά της οδού Μητροπόλεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου και θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευαστικές εργασίες του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής. Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν από αγήματα του Πεζικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές.

Τελετάρχες της Ιεράς Μητροπόλεως ορίζονται ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Εφημέριος Ιερού Ναού Άγιου Ιωάννου Αιγίου.

Τελετάρχες του δήμου Αιγιαλείας ορίζονται η προϊσταμένη του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων κ. Κωνσταντίνα Μουγκάση και οι υπάλληλοι κ. Χρήστος Τρίψας και κ. Αριστομένης Σταματόπουλος.

Οι παρακάτω ακολουθίες θα τελεστούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης:

α) Στις 7μ.μ. της ιδίας μέρας θα ψαλλούν Εσπερινός, Χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

β) Την Κυριακή του Θωμά, 5 Μαΐου, στις 7μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα λιτανευθεί εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης και θα τοποθετηθεί στον Θρόνο Της.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ