Τι είναι συγκοπή; Συμπτώματα & Θεραπεία

Συγκοπή – Συμπτώματα & Θεραπεία

Η συγκοπή έχει ως αποτέλεσμα την παροδική απώλεια της συνείδησης και μπορεί – ανάλογα με την αιτία της- να είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Τι ονομάζουμε συγκοπή;

Το συγκοπτικό επεισόδιο είναι η παροδική απώλεια συνείδησης που οφείλεται σε παροδική υποαιμάτωση του εγκεφάλου.

Μετά το επεισόδιο ο ασθενής ανακτά πλήρως τη συνείδηση του ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ορισμός αυτός δίνεται για να διαχωριστεί η συγκοπή από άλλα αίτια απώλειας συνείδησης όπως το κόμμα (σηπτικό, μετατραυματικό, καρδιογενές) και άλλα νευρολογικά ή ψυχιατρικά αίτια όπως η επιληψία ή υστερία (ψευδοσυγκοπή).

Ποια είναι τα αίτια της συγκοπής & πώς γίνεται η πρώτη εκτίμηση;

Η συγκοπή δεν είναι διάγνωση αλλά σύμπτωμα.

 • Τα αίτια της κατά σειρά συχνότητας μπορεί να είναι η νευροκαρδιογενής συγκοπή γνωστή και ως βαγοτονικό επεισόδιο ή κοινή λιποθυμία, η ορθοστατική υπόταση που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους, οι καρδιακές αρρυθμίες όπως σημαντικές βραδυκαρδίες ή κοιλιακές ταχυκαρδίες και δομικές νόσοι της καρδιάς όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος ή η σοβαρή στένωση της αορικής βαλβίδας.
 • Λόγω της ετερογένειας των καταστάσεων που προκαλούν συγκοπή η πρόγνωση μπορεί να είναι καλοήθης, όπως στη νευροκαρδιογενή συγκοπή αλλά και αίτιο αιφνιδίου θανάτου όπως σε κάποιες καρδιακές αρρυθμίες.
 • Η πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με μέτρηση της πίεσης και διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος την στιγμή του επεισοδίου. Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά πάντα εφικτό καθώς μπορεί να συμβεί αιφνίδια σε διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικά μέρη.
 • Ο ιατρός από την περιγραφή του ιστορικού του επεισοδίου μπορεί να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες που θα τον κατευθύνουν στην διάγνωση.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τη συγκοπή και την αντιμετώπισή της από τον Εξειδικευμένο Καρδιολόγο του The Doctors.

Ο Εξειδικευμένος σας Καρδιολόγος:
 • Δρ. Δουλάμης Βασίλειος

  Δρ. Δουλάμης
  Καρδιολόγος
  Εξειδίκευση:

  • Αρρυθμιολογία
  • Εμφύτευση Βηματοδοτών και Απινιδωτών
  • Αεροπορική Ιατρική
  Ιατρείο:Λεωφόρος Κηφισίας και Βεάκη, Αθήνα 115 25, Ελλάδα

  Τηλ: 211-1830089