Τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

 (26-29 Ιανουαρίου 1821) – Παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα

  

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Εθιμοτυπίας κ. Ευστράτιος Βαρδάκης, πλαισιωμένος από την φιλόλογο-ιστορικό και πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κα Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» κ. Λάμπη Ψυχογιάννη, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-29 Ιανουαρίου 1821), του κορυφαίου πολιτικού γεγονότος που οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα του Ελληνικού Έθνους κατά του Οθωμανικού Ζυγού.

Ο κ. Βαρδάκης, αφού αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα του 2017 που όρισε την 26η Ιανουαρίου ως τοπική εορτή εθνικής σημασίας για τον Δήμο Αιγιαλείας, έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και που θα έχουν ποικίλο και εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος που πυροδότησε την Ελληνική Επανάσταση αναφέρθηκαν τόσο η κα Μπεντεβή, η οποία μάλιστα θα τιμηθεί φέτος από τον Δήμο Αιγιαλείας για τη συνολική της προσφορά στη μελέτη και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αλλά και ο κ. Ψυχογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον ιστορικό γεγονός και για τις ομάδες αναβιωτών σε όλη τη χώρα, που θεωρούν μεγάλη τιμή τη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις. Φέτος, πάνω από 30 ομάδες αναβιωτών από όλη τη χώρα (μεταξύ άλλων από Κρήτη, Ανατολική Μάνη, Νάουσα, Καστοριά, Πάτρα κ.α.) θα είναι παρούσες το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιανουαρίου, ανεβάζοντας τον αριθμό συμμετεχόντων σε πάνω από 700 άτομα, που με τις παραδοσιακές στολές και τα άρματά τους θα προσφέρουν στο κοινό ένα θέαμα γεμάτο συγκίνηση και δέος.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρδάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Φίλια, που φρόντισαν ώστε να παραμείνει στο Αίγιο και να είναι επισκέψιμο το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο Τοπικής Ιστορίας, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι Αιγίου και θα λειτουργεί από Πέμπτη 26 έως Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρες 10.00 π.μ.-1 μ.μ. και 5 μ.μ.-8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά και τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο για την αμέριστη στήριξή του, όλους όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση για την άψογη συνεργασία, καθώς και τις τοπικές αλλά και φιλοξενούμενες Φιλαρμονικές που θα συμμετάσχουν.

Τονίζεται ότι η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου είναι αργία για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε όλο τον Δήμο Αιγιαλείας.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

– Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, οικιών, καταστημάτων και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από ώρα 08:00΄ π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Ιανουαρίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του Δ.Ι.Λ. Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών

Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης, 28ης & 29ης Ιανουαρίου.

– Πραγματοποίηση Ομιλιών στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε 26 – 30 Ιανουαρίου 1821 στη Βοστίτσα (Αίγιο) και αποτελεί την πρώτη πολιτική πράξη των Ελλήνων, που καθόρισε την έναρξη του Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τις έχουσες πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα αποφάσεις της και που αποδείχτηκαν σημαντικές για  τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Οι ώρες ομιλιών  θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 08:00΄: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΩΡΑ 10:20΄ : Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου.

ΩΡΑ 10:30΄: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου,χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΙΕΡΏΝΥΜΟΥ.

ΩΡΑ 10:50΄: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  κ. Φωκίωνα Ζαΐμη Εκπρόσωπο Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 – Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

· Χαιρετισμός  από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο

 Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου  μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων).

ΩΡΑ 11:30΄: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

ΩΡΑ 12.00΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821» με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών. Οδός Μητροπόλεως (κάθοδος).

Από την Α/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής  ορίζεται ο κ. Αντώνιος Γκολόης, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και από την Β/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Κωνσταντινος Βελισσαρόπουλος εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 1ου Λυκείου Αιγίου.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ώρα 21.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή της επετειακής πολεμικής ταινίας ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια  «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» (Α΄ μέρος-Η απόφαση και η οργάνωση του Αγώνα), του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά, στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλων”. Είσοδος ελεύθερη.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Αγίου Γεωργίου» Τεμένης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από την κα ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ-ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογο, Ιστορικό, Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (Ι.Λ.Ε.Α.).

ΩΡΑ 19.30: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών. Πορεία στην οδό Μητροπόλεως, από την Ανδρέου Λόντου μέχρι τα Υψηλά Αλώνια Αιγίου (άνοδος).

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων  στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Λόντου.

ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως (κάθοδος).

Ώρα 19.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή του πολεμικού ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια  «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» Β μέρος Ο πρώτες νίκες—τα 200 χρόνια)  του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά.

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει ο Αντιδήμαρχος Ευστράτιος Βαρδάκης.

Τελετάρχες ορίζονται οι Δημοτικοί υπάλληλοι : α) κα. Αγλαΐα Σαλαμούρα, β) κ. Αριστομένης Σταματόπουλος.

                                                      

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΎΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΊ ΚΑΝΌΝΕΣ, ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΊΑ ΈΧΕΙ ΘΕΣΠΊΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19, καθώς και τα μέσα αυτοπροστασίας.