Τέλεση Αρχιερατικών Μνημοσύνων

Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού και ευλογημένου Γέροντος π. Ευσεβίου Γιαννακάκη, πνευματικού πατρός και κτίτορος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου Αιγιαλείας.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου ε.έ. τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Ιερό Μνημόσυνο, στο οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, παρουσία της Μοναστικής Αδελφότητος, καθώς και των πνευματικών τέκνων του Γέροντος, τα οποία προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στον οσιακό του βίο και στην προσπάθειά του να οργανώσει την Ιερά Μονή, τονίζοντας ότι ο ερχομός του π. Ευσεβίου στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι ευλογία Θεού και δώρο εξ Ουρανού. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, που έζησε ο μακαριστός π. Ευσέβιος στην Ιερά Μονή, αναμόρφωσε πνευματικά -κατά κοινή ομολογία- τον λαό της Αιγιαλείας με τις κατανυκτικές Θείες Λειτουργίες, τις Αγρυπνίες, την Ιερά Εξομολόγηση, το εμπνευσμένο κήρυγμά του και τις κατ’ ιδίαν πατρικές νουθεσίες. Αγαπήθηκε πολύ από τον λαό του Θεού, ο οποίος στο πρόσωπο του αγιασμένου Γέροντος βρήκε τον πονετικό πατέρα, που συνέπασχε μαζί του. Τέλος, ο Σεπτός Ιεράρχης εξέφρασε την ευχή ο άγιος Γέροντας να δέεται στο ουράνιο θυσιαστήριο για όλους.

Επιπροσθέτως, την Κυριακή 19 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος τέλεσε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων του Κοιμητηρίου της πόλεως του Αιγίου Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των διατελεσάντων στην Ιερά Μητρόπολή μας κεκοιμημένων Αρχιερέων, Ιερέων, Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και όλων των δημοτών αδελφών μας, που έχουν ενταφιασθεί στο Κοιμητήριο.

Στο τέλος του Ιερού Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους ευσεβείς πιστούς, ανέφερε ότι: «Όλους τους Αγίους και Οσίους που μαρτύρησαν για τον Χριστό μας, τους παρακαλούμε σήμερα να προσευχηθούν για εμάς τους αμαρτωλούς. Άνθρωποι του Θεού που αγιάσθηκαν και δόξασαν το όνομά Του, σήμερα τιμώνται από την Εκκλησία μας, από όλους εμάς. Παράλληλα όμως  προσευχόμεθα για την ανάπαυση των ψυχών όλων των κεκοιμημένων αδελφών μας, που ευρίσκονται στην αιωνιότητα. Η προσευχή μας είναι η μεγαλύτερη θυσία, που μπορούμε να προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα οποία έχουν αναχωρήσει για τον Θεό».

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως