Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για σταφίδες σε αποθήκες και εκριζώσεις σταφιδαμπέλων

Δεν έχουν τέλος οι διαμαρτυρίες των Αγροτικών Συλλόγων σχετικά με τα αδιάθετα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν στις αποθήκες, οδηγώντας τους παραγωγούς σε αδιέξοδο, με κίνδυνο την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Το Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες έδειξε ολοφάνερα το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας.

Η Παναιγιάλειος ΄Ενωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ) διά μέσου του Προέδρου της Θανάση Σωτηρόπουλου και του Διευθυντή της Μίλτου Σταυρόπουλου, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό την απόσυρση των 5000 τόνων αδιάθετης σταφίδας, αλλά και μέτρα ενίσχυσης για τους παραγωγούς της Αιγιάλειας,προκειμένου το εθνικό μας προϊόν να μην εγκαταλειφθεί και να έχει ευοίωνο μέλλον.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι επιδιώκουν ραντεβού με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς όπως επισημαίνουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός δεν εισακούει τα αιτήματά τους.

Διαμαρτυρία από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού Μεσσηνίας

Διαμαρτυρία για τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα, οδηγώντας τους παραγωγούς σε αυξανόμενες εκριζώσεις σταφιδάμπελων, έρχεται αυτή τη φορά από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού Μεσσηνίας.

Όπως τονίζει στον “ΑγροΤύπο” και στον Σταύρο Παϊσιάδη, ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού Μεσσηνίας, «όσες σταφίδες στην περιοχή πουλήθηκαν, στο 1 ευρώ τιμή πραγωγού, παραμένουν διάθετες στις αποθήκες των εμπόρων. Εδώ και καιρό δεν υπάρχει καμιά εμπορική πράξη για τις σταφίδες και παραμένει η παραγωγή στα χέρια των αγροτών. Η κατάσταση είναι τραγική και αν δεν παρθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση θα πάμε για κινητοποιήσεις».

Και προσθέτει: «Σταφίδες σαπίζουν σε αποθήκες αλώνια και πλατφόρμες, σταφιδάμπελα ξεριζώνονται, οι παραγωγοί σε απόγνωση βλέποντας το προϊόν τους να σαπίζει καταχρεωμένοι με ένα σορό έξοδα για να καλλιεργήσουν την κορινθιακή σταφίδα ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Που τώρα είναι στα αζήτητα.

Οργίζονται βλέποντας την κυβέρνηση εδώ και μήνες να παίρνει το μέρος μιας χούφτας έμπορων αδιαφορώντας για το προϊόν και βοηθώντας τους να αρπάξουν την σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές. Δεν πάει άλλο η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Υπεύθυνη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για το φετινό κατάντημα τις σταφίδας. Μέτρα στήριξης για τους σταφιδοπαραγωγούς εδώ και τώρα.

Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, λιπάσματα, φάρμακα, ρεύμα, πετρέλαιο πάνω του 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις 100%, φτάνει την περσινή τιμή του 1,60 κοντά στο κόστος παραγωγής.

Ζητάμε:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.

Καλούμε τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο».