Συνεργάζομαι

Η σηµασία του ρήµατος συνεργάζοµαι γνωστή σ’ όλους καθώς και η αξία  του! Συνεργάζοµαι σηµαίνει συµπράττω ή συνεργώ! Αναπτύσσω, δηλαδή, σχέση αµοιβαίας βοήθειας  και υποστήριξης µ’  ένα άτοµο ή µ΄ ένα οργανωµένο σύνολο για την επίτευξη κοινού σκοπού! Αγαστή συµφωνία και συµµαχία όταν σκοπός είναι το κοινό καλό! Τώρα βέβαια όταν οι συνεργαζόµενοι οραµατίζονται, ξάφνου, µε διαφορετικό τρόπο το µέλλον του τόπου ….µπάµµµµµ ….µπούµµµµµ ….ΜΠΟΥΡΛΟΤΟΟΟΟ !!!! Στάχτη και µπούρµπερι η συνεργασία και κατ΄ επέκταση το …κοινόν όραµά τους ! Ένα …ΠΟΥΦΦΦ …κι εξατµίστηκαν όλα ;;;;

Η συνεργασία βέβαια απαιτεί ίσους όρους, διάθεση για διάλογο και προπάντων… ΣΕΒΑΣΜΟ !

Όταν δε, πρόκειται για συνεργασία δηµοτικών αρχόντων  τότε  ο απαιτούµενος σεβασµός είναι διπλός τριπλός και τετραπλός µη σου πώ απέναντι στον πολίτη που τους εξέλεξε !

Τί ζητά ο δηµότης µέσω των εκλογών ;

Εκπροσώπηση  και εφαρµογή της προεκλογικής καµπάνιας την οποία πίστεψε και βάσει της οποίας ψήφισε !

Βέβαια τα πράγµατα ποτέ δεν υπήρξαν τόσα απλά στην εφαρµογή τους εξ αρχαιοτάτων χρόνων, διότι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, γυναίκα πανούργα είναι, αρεσκόµενη σε τσαλιµάκια και τερτίπια ! Επίσης, µεταξύ µας αυτό, οι ασχολούµενοι µ΄ αυτήν, συνήθως και κατά κανόνα έχουν ένα  υπέρτατο ΕΓΩ …οπότε  τα περί  σύµπλευσης και συνεργασίας µετά από λίγο καιρό πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδας και να ζήσουµε να το θυµόµαστε το κοινόν όραµα !

Αν όµως το κοινό καλό είναι µέριµνα  των συνεργαζόµενων, τότε    εγωισµοί δεν πρέπει να υπάρχουν  και οι εµπλεκόµενοι τ΄ αδύνατα δυνατά θα πρέπει να κάνουν στο να κρατηθούν ισορροπίες και να εξοµαλυνθούν οι εντάσεις ! Κι επειδή κάτι σας θυµίζει το όλο σκηνικό … θα το πω κι αλλιώς… παραβολικά ! 

Ήταν κάποτε ένας άξιος πατέρας που κόπιασε πολύ στη ζωή του για την οικογένειά του και µεγάλη περιουσία έκανε, ώστε να µην πεινάσουν τα παιδιά του! ∆εν πρόλαβε όµως να χτίσει το νέο  σπιτικό τους, που ήταν όνειρο όλης της οικογένειας, καθώς το προηγούµενο, παράγκα έµοιαζε και δεν άρµοζε καθόλου στην τωρινή τους θέση στην κοινωνία, επειδή γέρος πια κουράγιο δεν είχε άλλο ! Ανέθεσε, λοιπόν, το έργο αυτό στην κόρη και το γιο του που νέοι ήσαν επάνω στην ακµή τους και σπουδαγµένοι µ΄ εφόδια πολλά στη ζωή! Τα χρόνια όµως περνούσαν και το σπίτι δε φτιαχνόταν … καθώς τ΄ αδέρφια στα σχέδια είχαν κολλήσει, καθώς ο ένας έφερνε αντιρρήσεις στον άλλον και µελέτες επί µελετών γέµιζαν τα ντουλάπια της παράγκας και τ΄ αδέρφια µαλωµένα ίσα που µιλιούνταν ! Ο πατέρας αρρώστησε από καηµό και η υγρασία της παράγκας του κατέτρωγε τα κόκκαλα µέρα µε τη µέρα ! 

Ένα βράδυ κάλεσε τα παιδιά του πάνω απ΄ το κρεβάτι του που νεκρικό έµοιαζε…εκείνο , µουτρωµένα κάθονταν σ΄ απόσταση το ‘να απ΄ τ΄ άλλο µη έχοντας καµιά διάθεση να δείξουν συµφιλιωµένα ακόµα και σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγµή ! Ο γέροντας έκλεισε τα µάτια  και τότε ένα δυνατό βουητό ακούστηκε απ΄ τα έγκατα της γης …η  παράγκα έτριξε συθέµελα και η παράγκα σωριάστηκε κατά γης  ! 

Έτσι, το µέλλον κοινό ήταν για όλους και τα σχέδια για το πολυτελές σπίτι θάφτηκαν κι αυτά κάτω από τόνους χώµα.

Επειδή όλοι µας έξυπνοι είµαστε και το νόηµα το πιάσαµε …

 Συνεργαστείτε πριν να ΄ναι αργά ! Εµείς, ως δηµότες χρειαζόµαστε γρήγορες και καίριες αποφάσεις, να δούµε την Αιγιαλεία να µεταµορφώνεται …όχι µαλώµατα και …µπαλώµατα !

Εδώ είστε για το …Εµείς !

 Και δεν µιλώ για υποχωρήσεις  …άλλωστε  τα σχέδια που καταψηφίζονται οράµατα ήταν κοινά ! Μιλώ για σύµπνοια ώστε να τρέξουν στο εγγύς µέλλον  έχοντας συνεργαστεί για την οµαλή εφαρµογή τους. 

Συζητώ …συναποφασίζω και συµπλέω ! 

Και προς Θεού µη σας νοιάξει το να σπάσετε τ΄ αυγά! Ακόµα κι αν δυσαρεστηθούν κάποιες µικρές οµάδες όταν το έργο που θα παραδώσετε θα ΄ναι αξιόλογο τότε τα …ψηφαλάκια…θα τρεχουν απ΄ τις τσέπες σας δίχως Γκόρτσους και παρατρεχάµενους !

Τελειώνοντας θα ‘ θελα να πω, πως γιατί όχι , ίσως για τα µεγάλα θέµατα του τόπου µας θα ‘ πρεπε να ερωτούµαστε και εµείς οι δηµότες…Να αναλαµβάνουµε έτσι και ενεργό δράση απέναντι στα όσα διαδραµατίζονται  …και αν ο τόπος µας χρειάζεται εκτός της άποψής µας και την βοήθειά µας, ας γίνει κι αυτό µέσω του εθελοντισµού που τόσους επικριτές βρήκε απέναντί του ! Αφήστε τα πράγµατα  ν΄ αλλάξουν ! 

Η πράξη φέρνει γνώση …η απραξία τέλµα !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

(Από την έντυπη έκδοση «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», 9/7/2020)