Στον Αιγιώτη καθηγητή Νανοτεχνολογίας Θέμη Προδρομάκη το βραβείο “Μπλαβάτνικ” για νεαρούς επιστήμονες

Άλλη μία σπουδαία διάκριση είχαμε για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς ο Έλληνας Αιγιώτης Θέμης Προδρομάκης καθηγητής Nανοτεχνολoγίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, τιμήθηκε με το βραβείο Blavatnik, γνωστό ως βραβείο “ Νόμπελ” για επιστήμονες κάτω των 42 ετών.

Πρόκειται για έναν θεσμό που απαρτίζεται από καταξιωμένους επιστήμονες -ανάμεσά τους και ορισμένοι με βραβεία Νόμπελ- που έχει ως στόχο να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει ταλαντούχους νέους επιστήμονες κάτω των 42 ετών, που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Χημείας και της Φυσικής. Η επιβράβευση βασίζεται τόσο στο έργο που έχουν μέχρι τώρα επιδείξει οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές που εντοπίζει η κριτική επιτροπή σε αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θέμης Προδρομάκης ηγείται μίας 35μελούς ομάδας (ανάμεσά τους και Έλληνες), ενώ το 2019 κατέκτησε επάξια μία από τις 8 ερευνητικές ακαδημαϊκές έδρες από την Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναγνωρίζοντας το διεθνές κύρος της έρευνάς του στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τα βραβεία «Blavatnik » απονέμονται από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα «Blavatnik Family» σε επιστήμονες κάτω των 42 ετών. Στην ίδια κατηγορία με τον Θέμη Προδρομάκη τιμήθηκε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Sinead Farrington και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Manchester Artem Mishchenko.».

Ο ίδιος μιλώντας στον «ΤΥΠΟ της Αιγιάλειας» και στο «Aigialeia 24» δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η συνεισφορά μου στον τομέα της Νανοτεχνολογίας αναγνωρίζεται με αυτό το σημαντικό βραβείο. Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση πρωτότυπων συστημάτων που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των συμβατικών ηλεκτρονικών και φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά μας».

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση τον Ιούνιο του 2021 στο Λονδίνο και θα ακολουθήσει σειρά διαλέξεων από τον Έλληνα ακαδημαϊκό στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά με τα Blavatnik Awards in the UK
Τα βραβεία «Blavatnik Awards in the UK» Θεσμοθετήθηκαν το 2017 με στόχο να συμβάλλουν στην αναγνώριση και υποστήριξη διακεκριμένων νέων επιστημόνων και μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χρόνο τρεις υποψήφιοι ανά κατηγορία λαμβάνουν το Βραβείο Blavatnik στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι βραβευθέντες και φιναλίστ των Βραβείων Blavatnik στο Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγονται από κριτική επιτροπή διακεκριμένων ερευνητών στους αντίστοιχους κλάδους. Μάθετε περισσότερα: http://blavatnikawards.org/