Σκάνδαλο

Σκάνδαλο…µια λέξη που στην προφορά της λυγίζουν και οι πλέον δυνατοί! Μια λέξη που κλείνει σπιτικά και φθάνει έως και να ρίξει κυβερνήσεις ολόκληρες! Κι αν οι ισχυροί τούτου του κόσµου, την φοβούνται, τότε γιατί είναι επιρρεπείς σ΄ αναίσχυντες πράξεις;

Η απάντηση είναι απλή! Η εξουσία σ’  οποιαδήποτε µορφή της διαφθείρει! Ο άνθρωπος, δυστυχώς, δεν µπορεί να βάλει όρια στην  άσκησή της! Είναι γλυκιά… είναι πλανεύτρα!  Όντας κυρίαρχος του παιχνιδιού, νοµίζει κανείς πως έχει τον έλεγχο των πάντων! Πώς µπορεί να εξουσιάζει υλικά µα και άυλα !  Ύβρις! Και κάπου εκεί, που τα µυαλά έχουν πάρει αέρα µπόλικο και συµπεριφέρεται ως άτρωτος άρχοντας του σύµπαντος… έρχεται από θεϊκό  χέρι µια σφαλιάρα, µα τι σφαλιάρα! Τέτοια, που και νιος και µεσήλιξ και γέρος σωριάζονται σα µάτσο κόκκαλα καταγής, συνθλίβονται και σκορπούν προς πάσα κατεύθυνση και τίποτε πλέον δε µένει που να θυµίζει την αίγλη του παρελθόντος!

Αρκετά όµως µ’  αυτή την ιστορία! Είναι γνωστή εξ αρχαιοτάτων χρόνων και δε δικαιολογείται ουδείς, έστω κι αν νόµισε, πως για κείνον  θα πάνε διαφορετικά τα πράγµατα! Θα πρόκειται για µεγάλον βλάκα και όπως και να το κάνουµε η τόση βλακεία ποινικά διώξιµη είναι !

Ας φύγουµε απ΄ τον θύτη κι ας πάµε στο θύµα !  Ένα είναι το κοινό χαρακτηριστικό του θύµατος …η αδυναµία! Η ευθραστότητα λόγω ηλικίας, σωµατικής διάπλασης, επαγγέλµατος, θέσης στην κοινωνία ή την εργασία, βιοτικού επιπέδου…

……………………………………………………………………………………………………..

Όσο η κοινωνία ευνοεί την ανισότητα και την ατιµωρησία, τόσο η κατάχρηση εξουσίας θα γιγαντώνεται! Καταλάβετε ένα! Εµείς είµαστε υπεύθυνοι για την διαιώνιση αυτών των φαινοµένων! Εµείς οι πολλοί που…σιωπάµε …!  

Κουκουλώνουµε στην αφάνεια και την ντροπή τα θύµατα, λέµε το προσφιλές… «παντού συµβαίνουν αυτά» και πέφτουµε ήσυχοι για ύπνο !

Η σιωπή όµως εδραιώνει καταστάσεις !

Αν θέλουµε ένα κόσµο δίκαιο κι ασφαλή ,σίγουρα δεν θα τον βρούµε καθισµένοι στους καναπέδες µας βλέποντας Νέτφλιξ ! Αποβλακωµένοι και χοντροί !

Προτού λοιπόν το ξύγκι φθάσει στον εγκέφαλο και τον πλαδαρέψει  ας δράσουµε αποφασισµένοι κι αλληλέγγυοι !  

Τα σκάνδαλα τα ευνοεί το σκοτάδι και η σιωπή …η ανισότητα  και η µυστικοπάθεια ! Η κοινωνία που όλα τα κουκουλώνει για χάρη του χρήµατος!

Σιωπώντας δεν διαφέρουµε καθόλου από τον θύτη ! 

Τον ενθαρρύνουµε, τον καλύπτουµε και τον αποδεχόµαστε !

Μιλήστε, δράστε και διεκδικήστε  ένα κόσµο δίκαιο ! 

 Είναι ο µόνος δρόµος !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

(Απόσπασμα από το χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”)