“Πρόταση” και “Καλλίπολις” στις εργασίες της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στο Ηράκλειο της Κρήτης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 12η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης «Πρόληψη: Επιστήμη και Τέχνη της Ζωής», με τη συμμετοχή 204 συνέδρων από 60 Φορείς Πρόληψης της Ελλάδας και της Κύπρου. Η 12η Πανελλήνια Συνάντηση πραγματοποιήθηκε 6-9 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης και την ευθύνη διοργάνωσης είχε το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ- Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ηρακλείου.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης αποτελεί μία συλλογική κατάκτηση ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν σε μία συνεργατική υπόθεση της πρόληψης στη χώρα μας. Ένα πλαίσιο σύνδεσης που προσφέρει την αίσθηση του ανήκειν, με συνέχεια, σταθερότητα και διάρκεια εδώ και 26 χρόνια. Ένα μεταπλαίσιο στο οποίο με αίσθημα ασφάλειας, αλληλεγγύης και συνευθύνης οι άνθρωποι (επαγγελματίες και εθελοντές) που εργάζονται στην πρόληψη μπορούν να συνομιλούν για τη δουλειά τους, να δημιουργούν συνθήκες ανανέωσης, έμπνευσης, νέων οραμάτων αλλά και παραγωγής επιστημονικού λόγου και γνώσης. Η Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ και το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις» έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία και την εξέλιξη του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης. Το Δίκτυο γεννήθηκε στην Πάτρα το 1993, με πρωτοβουλία της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ και τα τελευταία 6 χρόνια συντονίζεται από την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας.

Η διοργάνωση των Πανελληνίων Συναντήσεων κάθε δύο χρόνια αποτελούν τον σημαντικότερο τομέα κοινού έργου των μελών του Δικτύου. Σκοπός της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης ήταν να αποτυπωθεί και να αξιολογηθεί η διαχρονική πορεία της πρόληψης, να αναδειχθεί η Πρόληψη ως ένα διακριτό Επιστημονικό πεδίο αλλά και ως Τέχνη, που υπηρετεί τον Άνθρωπο και προάγει το ευ ζην. Επίσης, είχε ως στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, απόψεων, προβληματισμών και εξελίξεων από το πεδίο της πρόληψης των εξαρτήσεων, με στόχο τη συνδιαμόρφωση του επόμενου εξελικτικού της επιπέδου, μέσα από διαδικασίες ανανέωσης, έμπνευσης, νέων οραμάτων, αλλά και παραγωγής επιστημονικού λόγου και γνώσης.

Η επιστημονική ομάδα και συντονιστές των ομάδων εθελοντών της ΠΡΟΤΑΣΗΣ καθώς και μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις» και μέλη των εθελοντικών ομάδων του Κέντρου Πρόληψης, «Διέξοδος» Αιγίου και «Αναβαθμός» Βραχναιίκων και Παραλίας Πατρών συμμετείχαν σε όλες τις εργασίες της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης. Ειδικότερα ο Βασίλης Πασσάς, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ και Γραμματέας του ΔΣ του ΚΠ «Καλλίπολις» συντόνισε τη θεματική ενότητα «Πυρήνες Πρόληψης στην Ευρύτερη Κοινότητα» καθώς και μία εκ των ομάδων εργασίας που λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Επίσης, η Υπεύθυνη του ΚΔΑ, Αγγελική Πασσά και η Υπεύθυνη του προγράμματος ΠΡΟ-ΝΟΙΑ, Γιούλη Δροσοπούλου παρουσίασαν προφορική Ανακοίνωση με θέμα «Το χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών» και βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Πλησιάζοντας το μέσα μας ξένο- με εργαλείο την ταινία μικρού μήκους ΤΟ ΤΟΞΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ». Η Γιάννα Ζορμπά, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις», απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών και συμμετείχε ως ομιλήτρια με θέμα «Προκλήσεις, δυνατότητες και προοπτικές για τους φορείς πρόληψης των εξαρτήσεων με αφορμή την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας των δομών Π.Φ.Υ.». Επίσης, τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης, Ελένη Κουρλέση, Γιώτα Γεωργοπούλου και Βίκυ Κυρίτση παρουσίασαν 2 βιωματικά εργαστήρια με θέμα «Create Yourself, Create Your Frame», Ομάδα Ενδυνάμωσης και Κοινωνικής Δραστηριοποίησης Νέων (18-26 ετών)» και «Η Τέχνη της Σύνδεσης – Η Σύνδεση της Τέχνης» αντίστοιχα. Οι εθελοντές του Κέντρου Πρόληψης παρουσίασαν αναρτημένη ανακοίνωση με θέμα «Την Άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις» – Οι ιστορίες μας στην πρόληψη».