ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ : Ας βοηθήσει ο καθένας από εμάς στην προστασία του περιβάλλοντος

Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες,

πολλοί νομίζουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη αλλά και προνόμιο του καθενός από εμάς.

 

Φίλη και Φίλε συμπολίτη,

θέλεις να συνδράμεις και εσύ στο να κάνουμε τον πλανήτη μας ένα καλύτερο μέρος και για τις επόμενες γενιές; Τότε, δεν έχεις παρά να ξαναθυμηθείς κάποιους απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον που ζούμε.

 

Με αυτούς τους απλούς τρόπους βοηθάμε, έστω και λίγο, τη φύση να ορθοποδήσει από όλα όσα της έχουμε προξενήσει στο παρελθόν. Το πιο σημαντικό είναι η υιοθέτηση αυτών, ή κάποιων από αυτούς τους τρόπους στην καθημερινότητά μας. Το να το κάνεις συνήθεια, δηλαδή. Επομένως, από τη στιγμή που θα ανακυκλώνεις από συνήθεια, τότε θα καταλάβεις ότι έχεις κερδίσει εσύ, η κοινωνία και το περιβάλλον ταυτόχρονα.

 

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ Η ΦΥΣΗ, θα μας συμβούλευε τα παρακάτω:

1. Ανακύκλωση
Μπλε κάδος σημαίνει ανακύκλωση. Πάλι καλά αυτό έχει εμπεδωθεί από τον ελληνικό λαό. Το θέμα είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει και ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει κανένας άλλος κάδος κοντά για να πετάξει τον καφέ του. Το σκεπτικό, πάντως, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός κάδος ή έστω μια σακούλα στο σπίτι, στον οποίο πετάγονται μόνο τα μη βρώμικα πράγματα. Δηλαδή, χαρτί, γυαλί και πλαστικό.

  1. Μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή
    Για ποιο λόγο χρειάζεσαι τη βρύση ανοιχτή όταν πλένεις τα δόντια σου, ας πούμε; Θα χάσεις χρόνο επειδή πρέπει να την ξανανοίξεις; Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το επιχείρημα αυτό απορρίπτεται.

  2. Μην αφήνεις τα φώτα ανοιχτά

Μπαίνεις στην κουζίνα για να πιεις νερό. Ανοίγεις το φως μπαίνοντας. Πίνεις νερό. Βγαίνεις από την κουζίνα αφήνοντας τα φώτα ανοιχτά. Και τζάμπα σε χρεώνει η ΔΕΗ, και τζάμπα καταναλώνεις αχρείαστη ενέργεια, η οποία μπορεί να καταναλωθεί αλλού.

4.. Αντικατάστησε τους απλούς λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεις πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερα λεφτά. Συγκεκριμένα, καταναλώνουν τέσσερις με πέντε φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν οκτώ έως δεκαπέντε φορές περισσότερο. Ναι, αυτού του είδους οι λάμπες είναι πιο ακριβές αλλά και βγάζουν τα λεφτά τους στην συνέχεια και φροντίζεις για την προστασία του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα.

  1. Φύτεψε κάτι στο μπαλκόνι σου

Οτιδήποτε! Από λαχανικό μέχρι κάτι που χρησιμοποιείς στο φαγητό μέχρι ένα πανέμορφο λουλουδάκι. Η αισθητική του μπαλκονιού αλλάζει εντελώς και προσφέρεις μια ανάσα στην ανήμπορη να αναπνεύσει πόλη.

6. Μην πετάς χρησιμοποιημένα λάδια και μπογιές στην αποχέτευση. Μολύνεις τα ποτάμια και τις θάλασσες.

  1. Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Οι μπαταρίες δεν πρέπει να πετάγονται μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια. Υπάρχουν ειδικά δοχεία σε καταστήματα και σούπερ-μάρκετ στα οποία μπορούμε να πετάμε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Αλλά δυστυχώς το ποσοστό των μπαταριών που ανακυκλώνονται είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρό. Για αυτόν τον λόγο, η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών δεν δημιουργεί ούτε στο περιβάλλον αλλά ούτε και σε εμάς κάποιο πρόβλημα.

8. Αξιοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Αν ήταν και πιο εκσυγχρονισμένα τα λεωφορεία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε μόνο αυτά. Τα καυσαέρια της πόλης τα οποία προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα, εκτός από το ότι προκαλούν την ρύπανση της ατμόσφαιρας, επηρεάζουν αρνητικά και την αισθητική της πόλης αλλά και την υγεία των κατοίκων της.

9. Χρησιμοποίησε λιγότερο χαρτί

Είτε στη δουλειά, είτε στη σχολή, είτε στο σπίτι, προσπάθησε να μην ξοδεύεις χαρτί μόνο και μόνο για να το ξοδεύεις. Ο μέσος εργαζόμενος πετάει 80 κιλά χαρτί το χρόνο. Αυτό το ποσό μπορεί να μειωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για να κρατάς σημειώσεις ή με τη χρήση και των δυο πλευρών του χαρτιού, όταν εκτυπώνεις κάτι το οποίο δεν μπορείς να έχεις αποθηκευμένο μέσα σε μια ηλεκτρονική συσκευή.

  1. Πρόσεχε τη λειτουργία των οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών

Βάλε το πλυντήριο σε λειτουργία μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Μην ξεχνάς τις συσκευές σου αναμμένες. Βγάλε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς από την πρίζα. Για παράδειγμα η τηλεόραση τραβάει ρεύμα ακόμα και όταν η οθόνη δεν είναι ανοιχτή. Για να σβήσει τελείως πρέπει να την κλείσεις από την ίδια τη συσκευή και όχι από το τηλεχειριστήριο. Τέλος, προτίμησε τις συσκευές που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ειδικά όταν πρόκειται για κλιματιστικό και ψυγείο.

Και μόνο ένα από όλα αυτά να βάλει κάποιος στην καθημερινότητά του, ερχόμαστε πιο κοντά στη νοοτροπία προστασίας του περιβάλλοντος που θα έπρεπε να έχουμε όλοι. Δεν βοηθάς μόνο τον εαυτό σου, βοηθάς και τις επόμενες γενιές που θα πρέπει να μεγαλώσουν με καλύτερη οικολογική συνείδηση…

 

Δημοτική παράταξη ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ- Βασιλική Ψυχράμη