Ποια τρόφιμα παρέχουν αντιηλιακή προστασία

Tα αντιηλιακά είναι μια πρώτη ασπίδα προστασίας, όμως η χρήση τους έχει αντενδείξεις και δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές για τοξικά χημικά πρόσθετα σε ορισμένα αντιηλιακά ή για μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D στην επιδερμίδα, λόγω της αυξημένης χρήσης των αντιηλιακών και του υψηλού δείκτη προστασίας τους.

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος, «σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Revision αναφέρεται ότι κατά την έκθεση στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν οξειδωτικές καταστροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται τα επίπεδα αντιοξειδωτικών να μειώνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η αυξημένη (ή τουλάχιστον η επαρκής) διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση». «Η φύση, λοιπόν, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία μας, παρέχοντάς μας έναν σημαντικό αριθμό τροφίμων που προστατεύουν από τον ήλιο και που είναι διαθέσιμα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες», αναφέρει ο κ. Χρύσου και συμβουλεύει τα εξής: «Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι το καρότο, η τομάτα, το καρπούζι, αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων.

Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο και έτσι μετατρέπονται σε ‘‘αντιηλιακά’’ με υψηλό δείκτη προστασίας! Επιπλέον, το ταχίνι και το φιστικοβούτυρο είναι τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπλαση του δέρματος. Βάλτε ταχίνι ή φιστικοβούτυρο στο πρωινό γεύμα ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύστε την επιδερμίδα σας με ένα ακόμη όπλο. Τέλος, προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η γνωστή σε όλους μας γλιστρίδα είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ρυθμού εμφάνισης ρυτίδων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος». Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, επιλέξτε την κατάλληλη αντιηλιακή κρέμα, παράλληλα όμως καταναλώστε λαχανικά και φρούτα εποχής σε συνδυασμό με το αγαπημένο ταχίνι ή το απολαυστικό φιστικοβούτυρο και δημιουργήστε την καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό και το δέρμα σας!