Πικάσο: η σκιά της ερωμένης του δημοπρατείται και πάει για ρεκόρ

Μετά την αποκάλυψη ότι ο Πάμπλο Πικάσο είχε καλύψει πίνακα ανώνυμου ζωγράφου σε έργο του ακόμη ένα νέο για την κληρονομιά του σπουδαίου Καταλανού. Ένας πολύτιμος πίνακας του Πικάσο που παρουσιάζει τη σύντροφό του Μαρία-Τερέζα Βάλτερ, αλλά σε αυτόν κρύβεται αυτή που θα γίνει ερωμένη του, η Ντόρα Μάαρ, θα τεθεί σε δημοπρασία στο Λονδίνο στις 28 Φεβρουαρίου και αναμένεται να πωληθεί σε αστρονομικό ποσό.

Ο ισπανός ζωγράφος φιλοτέχνησε το έργο «Femme au beret et à la robe quadrillee (Marie-Therese Walter)» το 1937, τη χρονιά που ζωγράφισε και την «Guernica», η οποία περιγράφει τη φρίκη του βομβαρδισμού από τους ναζί της βασκικής πόλης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου.

Η αξία του πίνακα, που έχει διαστάσεις 55 x 46 εκατοστά, εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια δολάρια (40 εκατ. ευρώ). Ο πίνακας θα βγεί στο σφυρί με έργα ιμπρεσιονιστικής, σουρεαλιστικής και μοντέρνας τέχνης στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο.

Στον πίνακα απεικονίζεται μια γυναίκα με μπερέ και φόρεμα με άσπρα-κόκκινα καρώ.

Η ταυτότητα του σημερινού κατόχου του έργου παραμένει μυστική.

«Είναι ένα έργο ζωγραφικής απίστευτα σημαντικής αξίας, φιλοτεχνήθηκε σε μια σημαντική περίοδο της καριέρας του Πικάσο, το 1937, τη χρονιά της ‘Guernica'», δήλωσε ο Τζέιμς Μακί, διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s.

Η ευφυία του Πικάσο στη μικρή οθόνη

Ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας που ενσαρκώνει τον Πικάσο στην τηλεοπτική σειρά «Genius Picasso» του National Geographic δήλωσε ότι αισθάνεται «τεράστια ευθύνη» απέναντι στον διάσημο ζωγράφο και «ήρωα της Μάλαγα».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς στα στούντιο της Βουδαπέστης, ο ηθοποιός, μακιγιαρισμένος για να μοιάζει στον Πικάσο σε μεγάλη ηλικία, λέει ότι ο διάσημος ζωγράφος «έχει γεννηθεί στον τόπο του» την Μάλαγα, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας.

Ο ηθοποιός σημειώνει ότι «μεγάλωσε στην σκιά» αυτής της «επιβλητικής φυσιογνωμίας», που ήταν, όπως υπογραμμίζει, «ίσως ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα».

«Όταν πήγαινα σχολείο κρατώντας από το χέρι τη μαμά μου κάθε πρωί, διασχίζαμε την πλατεία Μερθέδ, όπου βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Πικάσο» θυμάται.

«Ξέρω καλά ότι θα με περάσουν από κόσκινο και θα με κριτικάρουν», προσθέτει γελώντας, «όπως ο Πικάσο ήξερε, όταν ζωγράφιζε το έργο ‘Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν’ ότι ορισμένοι θα ήθελαν να τον σκοτώσουν επειδή αυτό δεν ταίριαζε στην εποχή».

Η σειρά αυτή δέκα επεισοδίων για τον Πικάσο που προγραμματίζεται να προβληθεί στις 23 Απριλίου στη Γαλλία και στις 24 Απριλίου στις ΗΠΑ, του φαίνεται ως ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα για να διηγηθεί τη ζωή «μιας τέτοιας προσωπικότητας».

 

cnn.gr