ΠΕΣ για σταφίδα: “Κατώτατη τιμή 1,25€ ανά κιλό” – Ηχηρή απουσία των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη νωρίς το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της ΣΚΟΣ στην Πάτρα, με κύριο θέμα το μέλλον της σταφίδας.
Η Ομάδα Παραγωγών της ΠΕΣ, μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις ομάδες Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, που συγκάλεσαν τη σύσκεψη είχαν προσκαλέσει  και τις Ιδιωτικές Μεταποιητικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη σταφίδα.
Ο Διευθυντής της Π.Ε.Σ. κ. Μίλτος Σταυρόπουλος και ο Πρόεδρος κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος σε δηλώσεις τους στο “aigialeia24.gr” αναφέρουν:
-“Η Π.Ε.Σ βάζει τέλος στον κατήφορο της τιμής της σταφίδας που κάποια συμφέροντα μεθόδευαν και φέτος σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών.
Η μεθοδευμένη απο συντεχνίες συμφερόντων καταστροφή της Π.Ε.Σ απέτυχε οικτρά και τώρα η “ναυαρχίδα” των σταφιδεξαγωγών  στέλνει και πάλι μήνυμα αισιοδοξίας στους σταφιδοπαραγωγούς.
Υψηλότερη τιμή επιθυμούμε και θα το επιδιώξουμε στην αγορά, όμως σήμερα βάλαμε το πρώτο σκαλοπάτι για να ανέβουμε στο στόχο που επθυμούμε”.

 

Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε το παρακάτω  ψήφισμα :

ΨΗΦΙΣΜΑ

“Η Ο.Π. της ΠΕΣ, μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, συγκάλεσαν σήμερα (30.08.2022) σύσκεψη στην έδρα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ΣΚΟΣ στην Πάτρα, προσκαλώντας και τις Ιδιωτικές Μεταποιητικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις, προκειμένου να εξεταστεί η τρέχουσα και κρίσιμη κατάσταση στη σταφίδα. Δυστυχώς, στη σύσκεψη αυτή, εκτός από τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, της ΠΕΣ και της ΣΚΟΣ, συμμετείχε μόνο ένας Ιδιώτης Εξαγωγέας, η εταιρεία MELISAGRO Α.Ε.

Καμία άλλη ιδιωτική εξαγωγική επιχείρηση, παρότι προσκλήθηκαν, δεν παρέστη στη σύσκεψη. Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης της κατάστασης και της σταφιδικής κρίσης που διέρχεται το προϊόν, όλοι οι συγκαλέσαντες τη σύσκεψη κατέθεσαν την πρόταση που είχαν διατυπώσει στη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου για ελάχιστη τιμή παραγωγού € 1,50 ανά κιλό.

Η ηχηρή απουσία των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων καταδικάστηκε από όλους τους παρισταμένους, καθώς εκλήφθηκε ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς η ομόφωνη απόφαση ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό και την εφαρμογή της ελάχιστης τιμής σταφίδας στο € 1,50 ανά κιλό.

Κατόπιν αυτών, όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και για την αποφυγή της διαβλεπόμενης κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας, ομόφωνα αποφάσισαν τον ορισμό κατώτατης τιμής € 1,25 ανά κιλό σταφίδας. Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην αγορά του προϊόντος και αν υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού.

Καταδικάζουμε ομόφωνα για άλλη μια φορά τη στάση των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για την απουσία τους και την αδιαφορία που επέδειξαν για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς σε αυτή την κρίσιμη σύσκεψη και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σταφιδοπαραγωγούς να στηρίξουν με το προϊόν τους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παρέστησαν στη σημερινή σύσκεψη. Ομόφωνα, τέλος, καταδικάστηκε η στάση της Πολιτείας για τη μη απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας που προκλήθηκαν από την Πανδημία, η οποία ζημίωσε ανεπανόρθωτα και συνεχίζει να ζημιώνει τους σταφιδοπαραγωγούς”.