Δυναμική η παρουσία της Π.Ε.Σ. στο Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο για το σταφιδικό ζήτημα στην Αθήνα

Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο για το σταφιδικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα, με συμμετοχή και των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας.
Νωρίς το πρωί οι σταφιδοπαραγωγοί με πρωτοπόρο την Π.Ε.Σ. και τα μέλη της διοίκησης, μετέβησαν στην Αθήνα με λεωφορεία, και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διεκδικήσουν την απόσυρση των 5.000 αδιάθετων τόνων σταφίδας που λόγω πανδημίας δεν απορροφήθηκαν και επιπλέον μέτρα στήριξης των παραγωγών, προκειμένου να μην εξαφανιστεί η σταφιδοκαλλιέργεια.
Με συνθήματα “ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΩΓΜΟ των σταφιδοπαραγωγών” και “ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στην σταφιδοκαλλιέργεια” οι παραγωγοί διεκδικούν μια καλή τιμή για τη σταφίδα, προκειμένου  η καλλιέργειά της να καταστεί βιώσιμη.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου, που φαίνεται καθαρά η πρόθεση του υπουργείου για στήριξη του προϊόντος:

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΑΤ Η ΣΤΑΦΙΔΑ – ΣΤΟΧΟΣ Η
ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η σταφίδα αποτελεί ιστορικά ένα εμβληματικό προϊόν για την ελληνική αγροτική παραγωγή, υψηλής διατροφικής αξίας και με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΥΠΑΑΤ εγγυάται τη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου και των συντελεστών του.

Στηρίζει τους παραγωγούς, τα συλλογικά σχήματα και το δίκτυο εμπορίας ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε όπου η πανδημία δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων για όλο τον κλάδο και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε το αίτημα ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξή του  σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020.

Είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία με τους φορείς και όλους τους συνδεόμενους με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενεργοποιούμε κάθε δυνατότητα των οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την απορρόφηση αυτής της «υπερτροφής» από τις κρατικές δομές.

Δημιουργούμε ομάδα εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα, προκειμένου  να διευρύνουμε τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, διασφαλίζοντας την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του.

Εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα προώθησης στην κοινωνία, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και διαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική σταφίδα.

Συνεργαζόμαστε αποδοτικά με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιήσουμε όλες τις υπάρχουσες μελέτες που τεχνοκρατικά έχουν εκπονηθεί και εγγυώνται βιώσιμα αναπτυξιακά σχήματα και προοπτικές.

Η στρατηγική του ΥΠΑΑΤ, απαρέγκλιτα όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τις δηλώσεις και δημόσιες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, εδράζεται στο τετράπτυχο ανάπτυξη, υγιείς εμπορικές πρακτικές, υγιής ανταγωνισμός, εύνοια δημιουργίας και ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων. Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται και τώρα στον κλάδο της σταφιδοπαραγωγής και στη στήριξη όλων των συντελεστών του.

Πιστεύουμε πως η εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με παραγωγούς, ενώσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και  θεσμικούς και εμπορικούς φορείς, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για καλύτερες και υγιέστερες εμπορικές πρακτικές, αποδίδει και θα αποδώσει τα μέγιστα για το μέλλον αυτού του πολύ σημαντικού προϊόντος της χώρας μας.

Στόχος μας είναι η υπέρβαση των προβλημάτων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την ελληνική σταφίδα, ώστε να κυριαρχήσουμε στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ