Πάνε ως 12 Μαΐου οι εισφορές ΕΦΚΑ Μαρτίου αγροτών

Μέχρι τις 12 Μαΐου θα μπορούν οι αγρότες να εξοφλήσουν τις εισφορές του Μαρτίου στον ΕΦΚΑ, η καταληκτική ημερομηνία για τις οποίες λήγει κανομικά στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο Διοικητής του Οργανισμού Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Αφορμή για την παράταση, η οποία ήταν αναμενόμενη, η καθυστέρηση στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων και τα στενά περιθώρια για την πληρωμή τους. Αρχικά τα ειδοποιητήρια ήταν να αναρτηθούν την περασμένη Δευτέρα 24 Απριλίου, κάτι που δεν κατέστη τελικά δυνατό, ενώ δεν έγινε ούτε την Τρίτη, με αποτέλεσμα μια παράταση της προθεσμίας να θεωρείται μονόδρομος, καθώς  δεν μπορούν 1,4 εκατομμύρια υπόχρεοι – μεταξύ των οποίων και αγρότες- να πληρώσουν τις οφειλές τους εντός προθεσμίας δύο μόλις ημερών. Σύμφωνα με τον κ. Μπακαλέξη, τα 1.415.000 ειδοποιητήρια για τους μη μισθωτούς θα αναρτηθούν τελικά την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Επίσης στο τέλος Μαΐου θα πληρωθούν οι εισφορές του Απριλίου και από τον Ιούνιο θα γίνεται μία πληρωμή κάθε μήνα.

Επιπλέον, ο διοικητής του ΕΦΚΑ τόνισε ότι εφεξής οι αγρότες δεν θα παίρνουν ειδοποιητήρια. «θα υπάρχει ανάρτηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από όπου θα κατεβάζουν το ειδοποιητήριο», υπογράμμισε καλώντας και όσους περίμεναν έγγραφη ειδοποίηση για Φεβρουάριο να σπεύσουν.

Σε ότι αφορά τα λάθη, ο Διοικητής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν θα περιλαμβάνει ειδοποιητήρια για 6.400 ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα των ΑΠΔ (μπλοκάκια). Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ ανέφερε ότι διεκόπη η έκδοση ειδοποιητηρίων για 1.000 περιπτώσεις του ταμείου Νομικών, αλλά και για 500 συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ λόγο προβλημάτων των παλαιών μητρώων.

Πάντως σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΦΚΑ η εισπραξιμότητα υπερβαίνει το 60%. Ειδικότερα τα έσοδα το πρώτο δίμηνο ανήλθαν σε 307 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων εισφορών ύψους 502 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ πολλοί αγρότες που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματά τους.