Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εόρτασε χθες, Κυριακή 17 Μαρτίου (Α’ Νηστειών), την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, ύστερα από την μακρά και επίπονη περίοδο της Εικονομαχίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Φανερωμένης Αιγίου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου από Ιερείς και Διακόνους τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,

Στη συνέχεια και κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, ενώ στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή εορτή, η οποία αποτελεί τον θρίαμβο της ορθής πίστεως και τη νίκη του Ορθοδόξου Δόγματος επί του ψεύδους και των αιρέσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τιμή των Ιερών Εικόνων σχετίζεται αναπόσπαστα με τη λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Αναφερόμενος στην αναστήλωση των Ιερών Εικόνων τόνισε ότι «συνιστά γεγονός νίκης της Ορθοδοξίας, καθώς σφράγισε την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας». Παράλληλα, όμως, έθεσε το ερώτημα εάν δικαιούνται οι σύγχρονοι χριστιανοί να εορτάζουν την Κυριακή της Ορθοδοξίας, από τη στιγμή που πολεμιέται, διώκεται και ταπεινώνεται… «Μήπως πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να πολεμήσουμε για την Ορθοδοξία; Και όταν τα καταφέρουμε και νικήσουμε, τότε να εορτάσουμε τη δική μας Κυριακή της Ορθοδοξίας; Πρέπει να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που μας έχει κυριεύσει. Τα λέω αυτά διότι η καρδιά μου είναι πληγωμένη… Η προδοσία έχει… μπει πλέον μέσα στο ράσο, μέσα στην εκκλησιαστική διοίκηση! Σήμερα υπάρχουν Ιεράρχες και Ιερείς που προδίδουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό! Θέλετε αποδείξεις; Για το θέμα της Μακεδονίας μας, εμείς, οι εκκλησιαστικοί, μουγγαθήκαμε! Με το άρθρο 3 του Συντάγματος το Κράτος μας γίνεται ουδετερόθρησκο και κανείς δεν μιλά! Χάνεται η Ελλάδα, δεν χάνεται μόνο η Ορθοδοξία… Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερο πληθύνονται οι εκδηλώσεις βεβηλώσεως του Τιμίου Σταυρού από μισθοφόρους πολεμίους της Ορθοδοξίας, όμως κανείς δεν αντιστέκεται! Η Κυβέρνηση θέλει να κόψει τον μισθό από τους ιερείς, όμως δεν κάνει το ίδιο και για τους Μουσουλμάνους Μουφτήδες, οι οποίοι πληρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών! Η Εκκλησία μας, δυστυχώς, είναι υπό διωγμόν! Κι εμείς έχουμε χρέος να πορευτούμε κρατώντας ζωντανή την ελπίδα της παρουσίας του Χριστού, γιατί, τελικά, ο νικητής είναι Ένας, η Αλήθεια, ο Χριστός. Αυτή είναι η Ορθοδοξία. Για τον Χριστό, εάν χρειαστεί, θα οδηγηθούμε στη φυλακή, ακόμα και στον θάνατο!», είπε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Ολοκληρώνοντας κάλεσε το εκκλησίασμα να ψάλλει τον εθνικό μας ύμνο και στη συνέχεια όλοι μαζί τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», βροντοφωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η Ορθοδοξία» και «Η Μακεδονία ήταν και θα παραμείνει ελληνική»!