Ο Ανδρέας Κατσανιώτης στις Τελετές Μνήμης των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στις επίσημες Τελετές Μνήμης των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο (1940-1941) στα στρατιωτικά κοιμητήρια Κλεισούρας και Βουλιαρατών, στην Αλβανία παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο κ. Κατσανιώτης μιλώντας στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες τόνισε μεταξύ άλλων τη βαθειά συγκίνησή του, καθώς όπως είπε: «για πρώτη φορά προσκυνώ στα χώματα που βάφτηκαν με αίμα Ελλήνων ηρώων» ενώ πρόσθεσε:

«Στα ιερά χώματα αυτής της Γης αναπαύονται οι ήρωες του 1940. Οι τάφοι τους αποτελούν σύμβολο ηρωισμού και ελπίδας. Σύμβολο έμπνευσης και παραδειγματισμού. Σε αυτούς τους τάφους, σε αυτούς τους ήρωες κλίνουμε ευλαβικά γόνυ ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για την προσφορά και θυσία τους. Σήμερα και Πάντα». Απευθυνόμενος δε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα υπογράμμισε «Η ιστορία σας έταξε να ζείτε πέραν των ελληνικών συνόρων, στους Βουλιαράτες. Όμως η γεωγραφική διάσταση δεν αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση ούτε της ελληνικότητας, ούτε της ορθόδοξης πίστης σας, ούτε της ταυτότητάς σας. Κρατήστε τις ζωντανές στην καρδιά σας. Ως Ελληνική Πολιτεία σας ευγνωμονούμε!». Παράλληλα, ευχαρίστησε τις αλβανικές αρχές για τη συνδρομή τους στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων. «Αποτελεί χρέος όλων μας η αξιοπρεπής ανάπαυσή τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους» τόνισε.

Να σημειωθεί πως οι Τελετές διοργανώνονται σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά, όπως προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας σχετικά με «την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου επισκέφθηκαν το μνήμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες συνοδευόμενοι από τους γονείς του. Ως κίνηση υψηλού συμβολισμού θεωρείται και η ενέργειά του κ. Κατσανιώτη να αφήσει στο μνήμα μια ανθοδέσμη με γαλανόλευκη κορδέλα.