Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας και σημείωσε ότι το κόμμα θα προσφύγει εάν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του κεντροαριστερού – κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είπε ότι το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές ότι δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και πρόσθεσε ότι ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.

Χαρακτήρισε δε την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα ως σαφή παραβίαση του νόμου.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα της ψηφοφορίας και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο κ. Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.

Το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.

 

 

aftodioikis.gr