Ολοκληρωμένη και μόνιμη λύση στην επάρκεια, ποιότητα και συντήρηση του φωτισμού στο οδικό δίκτυο της ΠΔΕ

Ολοκληρωμένη και πολύχρονη λύση στο ζήτημα επάρκειας, ποιότητας και φροντίδας του φωτισμού των εθνικών και επαρχιακών οδών της Δυτικής Ελλάδας παρέχεται μέσω του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση Οδοφωτισμού ΠΔΕ και Συντήρηση για την Υποστήριξη της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Αρμοδιότητας ΠΔΕ», η σύμβαση του οποίου υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2022 από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη.

Η παρέμβαση, που μεταξύ άλλων αφορά ως και την αντικατάσταση 12.455 συμβατικών φωτιστικών σωμάτων, στοχεύει στην προσαρμογή του επιπέδου φωτισμού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των οδών, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 55% της υφιστάμενης κατανάλωσης. Επιπλέον, επιτυγχάνεταιβελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, η εγκατάσταση οδικού φωτισμού στοχεύει στην επίτευξη μιας ομαλής κυκλοφοριακής ροής,παρέχοντας μια κατά το δυνατόν πλήρη και ανεμπόδιστη εικόνα των γεωμετρικών καικυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της οδού και δυνατότητες ασφαλούς οδήγησης.

Οι ανάγκες αναβάθμισης και ανανέωσης του οδοφωτισμού προέκυψαν έπειτα από ολοκληρωμένη καταγραφή που πραγματοποιήσαν οι τεχνικές υπηρεσίες, που πέρα από το πλήθος φωτιστικών σωμάτων, εντόπισαν και σημαντικές φθορές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει τα συμβατικά φωτιστικά με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, αλλά και κατάλληλων ρυθμίσεων προγραμμάτων φωτισμού, όπως  μεταβολής της φωτεινότητας ακόμα και ανάλογα την ώρα.Για παράδειγμα, μείωση κατά ένα ποσοστό της φωτεινότητας κατά τη δύση και ανατολή του ηλίου, όπου υπάρχει ο φυσικόςβοηθητικός φωτισμός.

Με βάση τη σύμβαση, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την προμήθεια, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία/διαχείριση του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου (τηλεδιαχείριση), μαζί με τις απαραίτητες συνοδευτικές εργασίες με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση αυτού. Επιπλέον θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής του ηλεκτροφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας για την ομαλή λειτουργία της ενεργειακής αναβάθμισης.

Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλεψη για τη συγκρότηση ομάδας άμεσης επέμβασης, καθώς σε περιπτώσεις επειγουσών και εκτάκτων γεγονότων (πτώση ιστών λόγω τρακαρισμάτων,φυσικών καταστροφών  φθορές σε πίλαρκλπ), ο ανάδοχος οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και εξοπλισμό ώστε να παρεμβαίνει άμεσαγια την αποκατάσταση της ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, ανάδοχος του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση Οδοφωτισμού ΠΔΕ και Συντήρηση για την Υποστήριξη της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Αρμοδιότητας ΠΔΕ», αναδείχθηκε η εταιρία «Μυτιληναίος ΑΕ». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14.877.767,63 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ και η σύμβαση έχει διάρκεια 11 ετών.

«Ο επαρκής και ποιοτικός φωτισμός του οδικού δικτύου αποτελεί μείζον ζήτημα ασφάλειας αλλά και αισθητικής για τον τόπο μας, ενώ επιπλέον μέσω της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων καθώς και της διαρκούς παρακολούθησης της λειτουργίας μέσω τηλεδιαχείρισης, προκύπτουν σημαντικά ενεργειακά οφέλη, ιδιαίτερα πολύτιμα για την τοπική κοινωνία αλλά και για το περιβάλλον. Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που επιτέλους παρέχεται ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του οδοφωτισμού» σημείωσε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ζήτησε από τον ανάδοχο η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων να ξεκινήσει από την Ηλεία, προκειμένου να συνδυαστεί με τις παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας που δρομολογούνται στον υφιστάμενο δρόμο της Πατρών – Πύργου.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής τηςNew Energy Solutions MYTILINEOS, δήλωσε:  «Εκ μέρους του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίου, σας ευχαριστούμε για τη σημερινή τελετή που επισφραγίζει μία νέα συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Είμαστε υπερήφανοι που αναλαμβάνουμε αυτό το τόσο σημαντικό έργο, μεταλαμπαδεύοντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση, με την εγγύηση ποιότητας της MYTILINEOS. Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και ο εξορθολογισμός του οδοφωτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σύγχρονο και αποδοτικό εξοπλισμό προς όφελος των κατοίκων και με γνώμονα την ασφάλεια και την ευημερία».

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ακόμη, η Project Manager της MYTILINEOS Βασιλική Πανίτσα και από το Γραφείο Τύπου της MYTILINEOSη Αντιγόνη Φάκου.

 

  • Επισυνάπτονται δύο πίνακες που αφορούν στην καταγραφή του ποσοστού των φωτιστικών σωμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα και στην κατάσταση του φωτιστικού δικτύου στην ΠΔΕ
  • Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και του Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, (Διευθυντή της New Energy Solutions MYTILINEOS), στον σύνδεσμο: https://youtu.be/GXlV_FQVjGo