Ξεκίνησε το «Σαφάρι Μπαταριών» στη Δυτική Ελλάδα

«Σαφάρι Μπαταριών» είναι ο τίτλος της δράσης που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 από τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας και έχει ως στόχο την ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργοποίησή τους σε πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος.

«Καλούμε κάθε πολίτη να συγκεντρώσει όλες τις παλιές και άχρηστες μπαταρίες που διαθέτει και να έρθει να τις τοποθετήσει στα 20 διακριτά σημεία που θα τοποθετηθούν σε όλους τους Δήμους. Καλούμε κάθε πολίτη να γίνει κρίκος στην αλυσίδα της προστασίας του περιβάλλοντος στον τόπο μας, στην αλυσίδα προστασίας της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής που όλοι πρέπει να απολαμβάνουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και πρόσθεσε:  «Συνδυάζουμε την ανακύκλωση με άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως δενδροφυτεύσεις, κληρώσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και ανάδειξη κτιρίων στα οποία έχουμε προχωρήσει σε ενεργειακές αναβαθμίσεις»

Αναφερόμενος σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης που εκτελούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτεί με πάνω από 48 εκ ευρώ μια σειρά δράσεων που οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και επιχειρήσεων με στόχο την Προστασία του Περιβάλλοντος.

«Γίνονται πράγματα που θα μας πάνε μπροστά, γιατί τα προηγούμενα χρόνια μείναμε πίσω» σχολίασε κατά την συνέντευξη ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος συνεχάρη την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία της,  επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη η κοινωνία να συστρατευθεί με κάθε τρόπο στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 Άλκηστις Σταθοπούλου εξειδίκευσε στη δράση που ξεκίνησε, κατά την οποία θα συγκεντρώνονται μπαταρίες και ηλεκτρικές συσκευές σε κάδους συλλογής που θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη 8/6 στους επτά  Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, από 9 έως 11 Ιουνίου σε όλους τους Δήμους της Ηλείας και στις διάστημα 14-16 Ιουνίου στους πέντε Δήμους της Αχαΐας. Τα ακριβή σημεία αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα της δράσης www.safaripde.gr. «Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε μικρούς και μεγάλες με θετικό τρόπο στην κοινή μας προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Γι αυτό και καθένας που ανακυκλώνει παίρνει ένα κουπόνι που οδηγεί σε κλήρωση για πέντε ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ για κάθε 10 κιλά μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών που θα συγκεντρώνουμε θα φυτεύουμε κι ένα δένδρο σε σημεία που θα μας υποδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες» εξήγησε η κ. Σταθοπούλου.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμαρχος Αγρινίου επισκέφθηκαν το «πράσινο σημείο» στην πλατεία του Αγρινίου, όπου η ανακύκλωση ειδών είχε κιόλας ξεκινήσει.