Νοσοκομείο Αιγίου: Αναστολή των τακτικών λειτουργιών της Χειρουργικής Κλινικής από την Τρίτη 4-1-2022 

Σε αναστολή των τακτικών λειτουργιών της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αιγίου προβαίνουν οι ιατροί  από την Τρίτη 4-1-2022, αφού όπως τονίζουν “εμείς ως χειρουργοί, και καθώς μείναμε πλέον τρεις από δώδεκα που θα έπρεπε να είμαστε, σεβόμενοι την ιατρική μας ιδιότητα και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον πληθυσμό της Αιγιάλειας, δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να καλύπτουμε όλους τους τομείς της Χειρουργικής κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες”.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

– “Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του ΓΝ Αιγίου, και του χειρουργικού τομέα γενικότερα, βαίνει συνεχώς μειούμενο. Η Χειρουργική Κλινική από 5 θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών (ήτοι 12 θέσεις ιατρών) έφτασε να έχει 4 μόλις ειδικευμένους εκ των οποίων ο ένας με σύμβαση περιορισμένου χρόνου που λήγει σε λίγους μήνες. Για χρόνια και παρά τις δυσκολίες, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη λειτουργία της κλινικής αλώβητη,  καλύπτοντας  ταυτόχρονα το τμήμα επειγόντων, την κλινική, τα χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα) και τα τακτικά ιατρεία.  Η προσπάθεια αυτή έφτασε τον τελευταίο καιρό τις 16 έως και 20 εφημερίες το μήνα !

Μέχρι και πριν 3 μήνες υπήρχε τουλάχιστον κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγείας καθώς και διαλογής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, από συναδέλφους γενικούς ιατρούς και εμείς ως χειρουργοί καλούμασταν να καλύψουμε τον δευτεροβάθμιο ρόλο μας. Από τον Οκτώβριο εκτελούμε και τον πρωτοβάθμιο ρόλο καθώς όλες οι προσπάθειες για κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγείας στα πλαίσια των επειγόντων περιστατικών ήταν άκαρπες. Οι διοικήσεις σε επίπεδο νοσοκομείου, Υγειονομικής περιφέρειας και Υπουργείου δεν έχουν δώσει λύση, καθώς δεν υπάρχει πραγματική βούληση.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου έχει επανειλημμένα διασυρθεί μέσω των δικών του δηλώσεων και της καταγεγραμμένης ανεπάρκειάς του, για την θέση την οποία επιλέχθηκε αλλά συνεχίζει να «διοικεί». Η μόνη βούληση που έχουμε εισπράξει εξαντλείται σε απειλές και σε εξαναγκασμό εκτέλεσης επισφαλών εφημεριών (παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου) με μόνο στόχο  να φαίνεται το νοσοκομείο ανοικτό, άσχετα εάν πληροί τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας. Έχουμε απευθυνθεί σε όλους επανειλημμένα χωρίς αποτέλεσμα.

Καλούμε όποιον έχει ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία της Ανατολικής Αχαΐας – Εισαγγελέα, ελεγκτές υγείας, Ιατρικό Σύλλογο , Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο , Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Συλλόγους και Φορείς της Αιγιάλειας και Δημότες –  να διαπιστώσουν εάν πληρούνται οι κανόνες ασφαλούς εφημέρευσης του ΓΝ Αιγίου.

Εμείς ως χειρουργοί, και καθώς μείναμε πλέον τρεις από δώδεκα που θα έπρεπε να είμαστε, σεβόμενοι την ιατρική μας ιδιότητα και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον πληθυσμό της Αιγιάλειας, δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να καλύπτουμε όλους τους τομείς της Χειρουργικής κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χειρουργική κλινική ανέστειλε την κανονική λειτουργία της – τακτικά ιατρεία και χειρουργικές επεμβάσεις –  από την Τρίτη 4-1-2022 και θα συνεχίσει να καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τα επείγοντα περιστατικά με σκοπό την μη επιβάρυνση των νοσοκομείων της Πάτρας ειδικά εν μέσω πανδημίας. Για να γίνει και αυτό το ελάχιστο θα αναγκαστούμε να εκτελέσουμε 20 εφημερίες ο καθένας. Η αναστολή θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί τρόπος η κλινική να λειτουργεί  με ασφάλεια και εργασιακή αξιοπρέπεια.

Απευθυνόμαστε πλέον σε όλους τους Δημότες της Αιγιάλειας  :

Εάν πιστεύετε ότι η Χειρουργική Κλινική έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία και έχει λόγο να συνεχίσει να προσφέρει, θα πρέπει να απαιτήσετε ασφαλή λειτουργία. Εάν αντίθετα η Αιγιάλεια θεωρεί ότι η χειρουργική κλινική δεν έχει παρουσιάσει κανένα έργο που να αξίζει έστω αξιοπρεπή αντιμετώπιση,  τότε και εμείς δεν έχουμε λόγο ύπαρξης.

 

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ