Νηπιαγωγείο Σελιανιτίκων: «Πάμε παραλία»

Το Νηπιαγωγείο Σελιανιτίκων, στα πλαίσια του προγράμματος «ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΛΙΑ» που υλοποίησε φέτος, πραγματοποίησε ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση και συνεργασία παιδιών,  γονέων, φορέων και γενικά της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, ως προς τη στάση, συμπεριφορά και δραστηριοποίηση για τη βελτίωση της εικόνας της παραλίας.

​Το ξεκίνημα έγινε εντός της τάξης με τα παιδιά και κατόπιν με τους γονείς τους, οι οποίοι σε προσωπική,  με τα παιδιά τους, βόλτα (λόγω της πανδημίας) εντόπισαν, φωτογράφησαν και μετέφεραν υλικό στην τάξη που αφορούσε όμορφα και άσχημα σημεία της παραλίας, τα οποία επεξεργαστήκαμε. Όταν ήταν επιτρεπτό επισκεφθήκαμε όλοι μαζί την παραλία και είδαμε από κοντά αυτά που μας άρεσαν, αλλά και κάποια προβλήματα, όπως σκουπίδια, κλαδιά, ακαθαρσίες, πέτρες και άμμο στο δρόμο και μια χαλασμένη πλατεία. Για όλα αυτά, τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί έστειλαν μηνύματα και πρόσκληση στους γονείς, σε τοπικούς φορείς Σελιανιτίκων και Λόγγου, καθώς και στο Δήμο Αιγιαλείας που ζητούσαν συνεργασία, ιδέες και δράσεις.

Σαν αποτέλεσμα αυτών, συνοψίζουμε τη δραστηριοποίηση όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα,στην τελευταία επίσκεψη στην παραλία τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 και στα πλαίσια εορτασμού της Ημέρας του Περιβάλλοντος. Εκεί, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου,αρχικά,  συναντήθηκαν, στην χαλασμένη παραλιακή πλατεία με το Δήμαρχο Δ. Αιγιαλείας κ. Δ. Καλογερόπουλο και τους συνεργάτες του (Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κ. Β. Χριστόπουλο, Πρόεδρο Νομικού Προσώπου κ. Π. Ανδριόπουλο, Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λ. Καράμπελα, Εργολάβο αποκατάστασης της πλατείας κ. Μ. Μπούνο και ο τέως Αντιδήμαρχος κ. Δ. Καμπέρης), όπου ζήτησαν και πάλι τη διόρθωση της πλατείας και απέσπασαν υπόσχεση ότι θα γίνει άμεσα. Μίλησαν και για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό, τις ευθύνες του Δήμου, αλλά και για την ατομική ευθύνη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι συνεργαζόμενοι στο πρόγραμμα με το Νηπιαγωγείο φορείς με εκπροσώπους τους: Η Ταμίας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σελιανιτίκων κα Φ. Ρούφου, ο Πρόεδρος του Φιλοποτροοδευτικού Ομίλου Σελιανιτίκων κ. Γ. Ευσταθίου και το μέλος του ίδιου συλλόγου κα Α. Προτσώνη. Στη συνέχεια τα παιδιά καθάρισαν με τα κουβαδάκια τους το δρόμο από κάποιες πέτρες,  φύτεψαν λουλούδια σε παρτέρια της παραλίας και ανάρτησαν καλλιτεχνικές αφίσες με μηνύματα για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό της παραλίας.

Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για συνεργασία και δράση, τους γονείς για τη συμμετοχή τους, τους τοπικούς φορείς που μας ενίσχυσαν σε υλικά και προσωπική εργασία, το Δήμαρχο,  και τους συνεργάτες του, (ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το έργο ξεκίνησε ήδη τις επόμενες ημέρες) και ευχόμαστε σε επόμενη δράση μας να ενεργοποιήσουμε περισσότερους, τους οποίους, ωστόσο,καλούμε να ευαισθητοποιηθούν και εκτός της δικής μας δράσης για το καλό της παραλίας.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Τόλη Λάππα που μας ενέπνευσε και μας βοήθησε στα δημιουργήματά μας, αλλά και που προσφέρει, αφιλοκερδώς, σπουδαίο έργο στη βελτίωση της εικόνας της  παραλίας με τα ωραία του καλλιτεχνήματα, τις επισκευές  και την κηπουρική του, παρά τις δυσκολίες που συναντά από «απρόσεκτους»που τα χαλάνε.

Σαν Νηπιαγωγείο ελπίζουμε να συμβάλαμε, τουλάχιστον, στη διαμόρφωση σωστών συμπεριφορών που είναι και το πρώτο βήμα: «Δεν χαλάμε κάτι καλό,για να μην κουραζόμαστε να το φτιάχνουμε»

                                                                                                          Η Π/μένη του Νηπ/ γείου

Γ. Μπίκου