Νέο «τελεσίγραφο» Ερντογάν: Στήριξη από την Ε.Ε. ή ανοίγουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες

Νέες απειλές εναντίον της Γηραιάς Ηπείρου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξή του διεμήνυσε πως εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στη χώρα του τότε θα αναγκαστεί να ανοίξει τις «πύλες» για πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε, μάλιστα, στήριξη της Ευρώπης και στο ζήτημα της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία.

«Εάν δεν μπορείτε να δεχτείτε αυτά, τότε θα ανοίξουμε τις πύλες. Να τους αφήσουμε να πάνε από εκεί όπου θέλουν» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες της Δύσης.

Μάλιστα, κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο και ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

Σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν είπε πως υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις -η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία.

«Και φαίνεται και η Ε.Ε. ως φιλοξενούμενη εγγυήτρια» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Πολλοί νυν ηγέτες δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες που εγώ συμμετείχα. Ποια είναι αυτή; Η σύνοδος στο Μπούργκενστοκ. Με ποιον την κάναμε; Με τον Κόφι Ανάν. Συναντηθήκαμε με τον ίδιο στο Μπούργκενστοκ. Τότε καθίσαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και συζητήσαμε. Ήρθε και ο Φερχόιγκεν που εκπροσωπούσε την ΕΕ. Κάναμε αυτές τις συναντήσεις. Πρώτα ήθελαν να σηκωθούν από το τραπέζι τότε ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘εγώ έδωσα τον λόγο μου, πριν τελειώσει αυτή η δουλειά δεν μπορούμε να σηκωθούμε’».

«Τότε αναγκάστηκαν να υπογράψουν. Και τι έγινε; Πήγαμε σε δημοψηφίσματα και η πλευρά “βορείου Κύπρου” ψήφισε ναι με 65%. Η ‘νότια Κύπρος’ είπε όχι με 75%. Παρόλο που είπε όχι, η ΕΕ ενέταξε την Κύπρο αλλά δεν ενέταξαν την βόρεια Κύπρο. Κοιτάτε μέχρι που φτάνει αυτή η υπόθεση», ανέφερε επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος, συνεχίζοντας:

Μάλιστα, ο Ερντογάν υποστήριξε πως υπάρχουν «πολλές περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες».

«Από τότε μέχρι σήμερα είναι άδικη η προσέγγιση. Η προσέγγιση που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα και δίκαιο απειλή την ειρήνη στον κόσμο».

«Και υπάρχουν και περιοχές όπου η “νότια Κύπρος” μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τι λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπλήρωσε:

«Αυτοί τι κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη “βόρεια Κύπρο” από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της νότιας Κύπρου θα τα πάρει. Αλλά χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού στο θέμα της ενέργειας με τις χώρες της Δύσης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό μπορεί να αξιολογηθεί.
«Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν», σημείωσε.