Νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β, παρόλου που δεν είναι τόσο συχνή, είναι συχνά απρόβλεπτη, καθώς μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία του ασθενούς.

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όμως, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες.
 Το εμβόλιο Trumenba κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα με ένδειξη για την ενεργό ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω για την πρόληψη της διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, που προκαλείται από τον Neisseria meningitidis οροομάδας B.

Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, μετά την αυξημένη επίπτωση του νοσήματος στα βρέφη και μικρά παιδιά, μια δεύτερη μικρότερη αύξηση παρατηρείται επιπλέον στους έφηβους και νεαρούς ενήλικες, καθώς και σημαντικό ποσοστό φορείας σε αυτές τις ηλικίες.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν σημαντική ηλικιακή κατηγορία όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β λόγω της επιδημιολογίας της νόσου αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων, που τους θέτουν σε πιθανό κίνδυνο, όπως η ομαδική διαβίωση, ή η κοινή χρήση αντικειμένων.

Πηγή: newsbomb.gr