Νέα δεδομένα για τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Urology, δείχνει πως οι άνδρες που ακολουθούν πιστά το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχουν χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν μια Δυτικού-τύπου δίαιτα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 733 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και 1.229 υγιείς άνδρες, ηλικίας 66 ετών κατά μέσο όρο. Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών, προσδιορίστηκε ο βαθμός προσκόλλησης στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, σε μια υγιεινή αλλά όχι μεσογειακή δίαιτα και σε μια Δυτικού-τύπου δίαιτα.

Συνολικά, μόνο ο υψηλός βαθμός προσκόλλησης στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιθετικού καρκίνου στον προστάτη. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως μια δίαιτα που στοχεύει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της εν λόγω μορφής καρκίνου, θα πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της μεσογειακής δίαιτας, συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής κατανάλωσης ψαριών, οσπρίων και ελαιολάδου, καθώς η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης ίσως να μην είναι αρκετή.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως, αν οι παρατηρούμενες συσχετίσεις επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, τότε η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας, πέρα από τα υπόλοιπα γνωστά οφέλη που προσφέρει, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης και για τον καρκίνο του προστάτη.

 

 

 

neadiatrofis