Νέα έκδοση για την Ιστορία του Αιγίου: “Πολύπτυχον Αιγίου”

Τυπώθηκε στις εγκαταστάσεις της “TYPOFFSET  – ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ” και εκδόθηκε το καινούριο βιβλίο του συμπολίτη φιλολόγου, κ. Κώστα Βελαώρα.

Κώστας Βελαώρας

Έχει τον τίτλο «Πολύπτυχον Αιγίου» και αρθρώνεται σε τρεις σπόνδυλους – αυτοτελείς ενότητες: 

Α) Η Ιστορία του Αιγίου με ψηφίδες 

Β) Δύο αφηγήσεις της ψυχής 

Γ) Βασικό Ιστορικό Λεξικό του Αιγίου.

Στα Προλεγόμενα, ο συγγραφέας εξαρχής σημειώνει το στόχο της συγγραφής: «Να μάθουμε όλοι μας, όσο πιο καλά γίνεται την πόλη μας. Της αξίζει. Και το αξίζουμε. Κι αυτός είναι και ο πιο σύντομος δρόμος, για να την αγαπήσουμε. Καθόσον, η αγάπη προς τον τόπο μας προκύπτει μόνον, αφού πρώτα τον ιχνηλατήσουμε και τον κατανοήσουμε. Είναι απλό και λογικό: δεν μπορείς να αγαπήσεις πραγματικά, δηλ. συνειδητά, κάτι που δεν το γνωρίζεις». 

Για την επίτευξη του στόχου, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί δύο πρακτικές. Η μια αφορά στην καταγραφή της συνολικής, από τους μακρινούς αιώνες ώς τις μέρες μας, ιστορικής διαδρομής του Αιγίου, όχι, όμως, με «εκατοντάδες ή χιλιάδες χρονολογίες, εκατοντάδες ή χιλιάδες παραπομπές, μυριάδες παρεκβάσεις και συναφείς συναρτήσεις …», αλλά με τη διαδικασία της αφαίρεσης και της επιλεκτικής προβολής, δηλ. με την παράθεση των πιο χαρακτηριστικών σταθμών της μακράς διαδρομής και τη φιλοτέχνηση ενός Αιγιώτικου ψηφιδωτού. 

Η άλλη πρακτική εντοπίζεται στη σύνθεση του Βασικού Ιστορικού Λεξικού του Αιγίου, όπου αποθησαυρίζονται γεγονότα, πρόσωπα και τοπωνύμια, που έχουν ορατό αποτύπωμα στην εικονογράφηση των εποχών.  

Οι δύο παραπάνω Ενότητες συμπλέκονται, αλληλοτροφοδοτούνται και οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση, δηλ., όπως είπαμε, «να μάθουμε όλοι μας, όσο γίνεται πιο πολύ την πόλη μας». 

Η υπολειπόμενη Ενότητα του πονήματος έχει περισσότερο ένα ενδιάθετο και εσωστρεφές ερέθισμα και περιεχόμενο, και δεν καλωδιώνεται με τις πολλές παραφυάδες του νου, αλλά απευθείας με την ψυχή. Ο αναγνώστης, από το εξώφυλλο του βιβλίου ήδη, παίρνει μια ικανή γεύση από το τοπικό παρελθόν μας. Προλογίζει η γνωστή αρχαιολόγος και ιστορικός, κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου. 

Πιστεύουμε ότι πάντα τέτοιες εκδώσεις είναι πολύτιμες και απαραίτητες για την ταύτισή μας με τις πολλαπλές παραστάσεις του ιστορικού εαυτού μας, ωστόσο, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους και συγκυρίες που διανύουμε, ενισχύουν και την αυτοεκτίμησή μας, μέσω της τόνωσης της αυτογνωσίας, και περιορίζουν τον κίνδυνο να παρασυρθούμε από τα κύματα της παραίτησης και της μοιρολατρίας. 

Εμείς, ως ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, χαιρετίζουμε το βιβλίο τού επί πολλά έτη αρθρογράφου μας, κ. Κώστα Βελαώρα, και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο. Και θα είναι, γιατί μέσα σ’ αυτό είμαστε ΕΜΕΙΣ, είναι οι ρίζες μας, είναι ο ενωτικός και κοινός μας παρονομαστής. 

Κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείο ”ΘΕΜΕΛΙΟ” (τηλ.2691 022368) και από τον ίδιο τον συγγραφέα.   

 Φρόσω Στιβαχτοπούλου – Σταυρίδη