Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α: “3 εκ. ευρώ των δημοτών τον χρόνο για την μεταφορά των απορριμμάτων . Αυτή ήταν η περιβόητη λύση ;“

«3 ευρώ των δημοτών τον χρόνο για την μεταφορά των απορριμμάτων . Αυτή ήταν η περιβόητη λύση αναφέρει σε ανακοίνωση της η παράταξη (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) του επικεφαλής κ. Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, με αφορμή τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα την «Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας και του Δήμου Ήλιδας σχετικά με την αποδοχή και επεξεργασία ΑΣΑ του Δήμου μας, στις εγκαταστάσεις στερεών αποβλήτων στη θέση «Τριανταφυλλιά» του Δήμου Ήλιδας και ορισμός μέλους επιτροπής παρακολούθησης».
Η ανακοίνωση:
«Με απόφαση προχθεσινής (Παρασκευή 11/11) έκτακτης-κατεπείγουσας* Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ήλιδας για απόθεση άλλων 3000 τόνων απορριμμάτων με κόστος 236.000€. Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι στους 20000 τόνους απορριμμάτων που παράγει ο Δήμος ετησίως, με αυτές τις τιμές, μόνο για απόθεση και όχι για μεταφορά θέλουμε γύρω στα 1,5 εκατ € το χρόνο. Άλλα τόσα πρέπει να υπολογίσει κανείς για μεταφορά οπότε το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων έχει εκτοξευτεί σε 3 εκατ € το χρόνο και σε αυτά υπολογίζονται μόνο για απόθεση και μεταφορά σε δομές εκτός Δήμου και όχι τα πάγια έξοδα διαχείρισης και αποκομιδής εντός του Δήμου.
Από τα χρήματα αυτά η πολιτεία δεν βάζει δεκάρα τσακιστή παρόλο που ο Δήμος βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης εδώ και 4 χρόνια. Παρόλο που δεν υπάρχει εντός του Δήμου εγκεκριμένη δομή απόθεσης  όπου να πληρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί κανόνες προστασίας. Παρόλο που στη τελική και οι πολίτες της Αιγιάλειας πληρώνουν τους ίδιους ή και περισσότερους φόρους με τους πολίτες όλης της υπόλοιπης χώρας.
Σε αυτή την πραγματικότητα η Δημοτική Αρχή του “ικανού” επιλέγει να μετακυλήσει όλο το κόστος στις πλάτες των δημοτών, για αυτό και φέρνει νέες αυξήσεις φωτιά σε δημοτικά τέλη που θα αγγίξουν το 15% στο νέο προϋπολογισμό, έμμεσες αυξήσεις σε ΤΑΠ, αυξήσεις- που τις παρουσιάζουν μάλιστα μειώσεις!! -τύπου ΔΕΥΑ που ενώ θα έπρεπε να καταργούν το τέλος 80% το ενσωματώνουν στο νέο τιμολόγιο και μειώνουν ελάχιστα την παλιά υψηλή τιμή και γενικά αυξήσεις σε όποια πηγή εσόδων έχει ο Δήμος από τους πολίτες με διάφορους τεχνικούς τρόπους.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει, οι ανατιμήσεις προς τα πάνω είναι καθημερινές σε όλα τα είδη διαβίωσης για τον απλό πολίτη που καλείται να ανταπεξέλθει με το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα.
Και αυτή η Δημοτική Αρχή αντί να είναι στήριγμα πραγματικό στον δημότη και την δημότισσα και να στραφεί μαζί τους απέναντι απο αυτή την κατάσταση και να απαιτήσει τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων να τα αναλάβει η πολιτεία και να βρει εργαλεία χρηματοδότησης για δομή ορθής διαχείρισης με μέγιστη προστασία στο περιβάλλον, επιλέγει να δει τους δημότες σαν “πελάτες” και τον εαυτό της σαν “εταιρία” φορτώνοντάς τους τα βάρη.
Αυτό τελικά ήταν το “έτοιμο” σχέδιο που υποσχέθηκαν, βέβαια για τέτοιο σχέδιο προσλαμβάνεις με μισθό κάποιο έμπειρο στέλεχος πολυεθνικής, δεν ψηφίζεις κάποιο συμπολίτη σου για Δήμαρχο ώστε να παλέψει μαζί με εσένα για τα δεινά των πολιτών και του τόπου”.
(*)έκτακτη- κατεπείγουσα  συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής σημαίνει ότι σου στέλνουν mail στις 14:30 για συνεδρίαση την άλλη μέρα στις 09:00 χωρίς άλλη προειδοποίηση. Τέτοιες συνεδριάσεις έχουν γίνει 4 τις τελευταίες 20 μέρες διότι κάποιες αλλαγές χρειάζονται και την κατάλληλη “δημοκρατία” για να επικυρωθούν.