Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α: “Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης απέκτησαν πολλούς νονούς!”

“Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης απέκτησαν πολλούς νονούς!” επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑΣ και κάνει λόγο για “απαράδεκτη καθυστέρηση τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δημοτικών αρχών”.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
“Η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη του έργου «ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ» εξελίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου φιέστα με δημοτική αρχή και κυβερνητικούς παράγοντες να προσπαθούν να καπηλευτούν ένα έργο για το οποίο θα έπρεπε να απολογηθούν για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση δεκαετιών .
Ακόμα και όταν το έργο έφτασε στη τελική διαδικασία ορισμού μελών της επιτροπής διαγωνισμού η δημοτική αρχή με ένα πρωτοφανή τρόπο που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά δεν τήρησε τις διαδικασίες που έπρεπε να τηρηθούν για λόγους αμεροληψίας και διαφάνειας με αποτέλεσμα το έργο να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης που ενέσκηψε μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιριών .
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α στο δημοτικό συμβούλιο (7/7/2020) είχε καταγγείλει :
“α)Δεν έγινε κλήρωση για τον ορισμό των μελών της επιτροπής διαγωνισμού ούτε από τους φορείς που εκπροσωπούνται στην επιτροπή όπως η ΠΕΔ, το ΤΕΕ και οι εργοληπτικές οργανώσεις ,ούτε χρησιμοποιήθηκε ο κατάλογος του Μητρώου Μελών Επιτροπών Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Εργων(Μη.Μ.Ε.Δ) oπως ορίζει ο Ν. 4412.
β)Καταχρηστικά και παρανόμως ζητήθηκε συγκεκριμένος υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας να είναι μέλος της επιτροπής, ο οποίος μάλιστα ορίστηκε και Πρόεδρος αυτής.
γ) Έχουν οριστεί ως μέλη τεχνικοί υπάλληλου του Δήμου παρότι ρητά απαγορεύεται από την νομοθεσία
Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στην διακήρυξη η ΔΕΥΑ έχει φροντίσει να αποκλείσει όλες τις μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις βάζοντας τον όρο συμμετοχής «…κατά την τελευταία δεκαετία να έχουν εκτελέσει ένα τουλάχιστον υδραυλικό έργο…με ελάχιστο ποσό σύμβασης 16.000.000 ευρώ..», αντιλαμβάνεται κανείς ότι το εν λόγω έργο των 35.000.000 ευρώ εποφθαλμιούν μεγάλες γνωστές εταιρίες. Εξαιτίας του συγκεκριμένου όρου μόνο 3 εργοληπτικές εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να δώσουν προσφορά η οποία θα γίνει δεκτή.”
Ας δούμε όμως το χρονικό του πολύπαθου αυτού έργου που δεν το δωρίζει κανένα πρόγραμμα είτε ΕΣΠΑ λέγεται είτε αλλοιώς ,γιατί και τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν επιστροφή μέρους των χρημάτων του ελληνικού λαού που έχουν πάει στα ταμεία της ΕΕ με διάφορους τρόπους .
Η ουσιαστική δρομολόγηση του έργου ξεκίνησε το 2004 επί δημαρχίας Γ. Περπή
Εντάχθηκε στον τότε ΟΠΑΑΦ η μελέτη και η χρηματοδότηση του έργου .Αφορούσε την κατασκευή συλλεκτήριου αγωγού σε όλο το μήκος του σημερινού Δήμου καθώς και αναβάθμιση του βιολογικού ώστε να δέχεται λύματα της τάξεως των 100.000 κατοίκων . Πέρασε διαδημοτικά τότε στους άλλους πέντε Δημάρχους και στον τότε περιφερειάρχη .
Στην συνέχεια σχεδόν εγκαταλείφθηκε μέχρι το 2012 περίπου όπου άρχισε να κατασκευάζεται ο συλλεκτήριος αγωγός .
Η κατασκευή των τοπικών αποχετευτικών δικτύων είναι συνέχεια του ίδιου έργου που έπρεπε να έχει αρχίσει τουλάχιστον το 2013 , πλην δεν υπήρχε πίστη για το έργο και φυσικά η Κεντρική διοίκηση αδιαφορούσε για νέα χρηματοδότηση .
Σήμερα έστω υπογράφηκε η κατασκευαστική σύμβαση , πλην όμως υπάρχουν αμφιβολίες για την ολοκλήρωση όλων των τοπικών αποχετευτικών δικτύων , για την πιστότητα του χρονοδιαγράμματος του έργου καθώς και την συνεχή χρηματοδότηση του έργου ,γιατί οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι εξαρτημένες από αυτές δημοτικές αρχές δεν μας έχουν πείσει ότι υπερασπίζουν τα τοπικά συμφέροντα .
Τέλος δεν γνωρίζουμε το κόστος για τον δημότη που όπως γίνεται συνήθως με τα “μεγαλόπνοα” έργα είναι αρκετά τσουχτερό.Τα έργα αυτά που γίνονται για να εξυπηρετήσουν υποτίθεται τις λαϊκές ανάγκες και είναι πληρωμένα από τον ίδιο το λαό ακριβοπληρώνονται στην συνέχεια εις διπλούν μέσω των υπέρογκων τιμολογίων αφού η ανταποδοτικότητα υπερισχύει της κοινωνικής πολιτικής που είναι παντελώς απούσα”.