Μαρία Τσουκαλά: “Μικροπολιτική και λαϊκισμός με πρόσχημα τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.”

Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες τις συνεχόμενες επιθέσεις και τη στοχοποίηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας σαν το «μεγάλο αγκάθι» για το οποίο δεν προχωράει η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Αιγιαλείας, δυστυχώς, μπορούμε να διαπιστώσουμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα επικίνδυνης μικροπολιτικής με ξεκάθαρα λαϊκίστικη και δημαγωγική προσέγγιση.

Kάποιοι θέλοντας να υποκρύψουν τα πραγματικά τους κίνητρα που αφορούν την ουσιαστική μικροπολιτική και παλαιοκομματική προσέγγιση που έχουν στα πράγματα, στοχοποιούν τον φορέα του πολιτισμού του δήμου φέρνοντας το ψευδεπίγραφο δίλημμα «Αγροτική oδοποιία, kοινωνικές δαπάνες ή πολιτισμός».

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. είναι ένας συνηθισμένος και εύκολος στόχος κατά καιρούς από αρκετούς αλλά δεν είναι συνηθισμένο άνθρωποι που την έχουν υπηρετήσει από διοικητική θέση να στρέφονται εναντίον της. Δυστυχώς, στο πλαίσιο της στείρας αντιπαράθεσης που επικρατεί στο Δήμο μας εδώ και καιρό και κινδυνεύει να οδηγήσει τον Δήμο στα βράχια κάποιοι ακολουθούν ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση με προσχηματικές κινήσεις.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και είναι σαφή:

  • Η επιχορήγηση του Δήμου προς τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για το έτος 2019 από την προηγούμενη διοίκηση ανήλθε στο ποσό των 444.000 €.
  • Η επιχορήγηση του Δήμου προς τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για το έτος 2020 ανήλθε στο ποσό των 500.000 € και ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό της ίδιας χρονιάς από τις παρατάξεις Καλογερόπουλου, Ψυχράμη και Τριανταφυλλόπουλου.
  • Η επιχορήγηση του Δήμου προς τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για το έτος 2021 προϋπολογίζεται στο ποσό των 600.000 €.

Όπως μπορούν να διαπιστώσουν όλοι, η διαφορά με την περσινή επιχορήγηση η οποία ψηφίστηκε όχι μόνο από τις παρατάξεις Καλογερόπουλου και Τριανταφυλλόπουλου αλλά και από την παράταξη της κας Ψυχράμη, ανέρχεται στο ποσό των 100.000 €.

Το ερώτημα «Πως γίνεται να αυξάνεται ο προϋπολογισμός εν μέσω κορωνοϊού σε βάρος άλλων παροχών και δαπανών», είναι παρελκυστικό και δημαγωγικό, για τον εξής λόγο:

Το έτος 2021 όπως όλοι γνωρίζουμε είναι η χρονιά που συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. έχει σχεδιάσει σημαντικές δράσεις που δεν αφορούν μόνο το πλαίσιο απλών εκδηλώσεων αλλά δράσεων με πολλαπλά οφέλη για το Δήμο Αιγιαλείας οι οποίες έχουν την επίσημη αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Πιο συγκεκριμένα:

Οι δράσεις που έλαβαν την αιγίδα της Επιτροπής είναι:

  1. Αιγιάλεια 2021. Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη – Τα «άλλα» όπλα του αγώνα.
  2. Αιγιάλεια 2021 – Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων για την Επέτειο του 1821 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
  3. Αιγιάλεια 2021. Παράσταση – Ελπίς πατρίδος
  4. Συνέδριο «Πολύπτυχη Βοστίτσα». Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα.

Οι εν λόγω δράσεις που έχουν τύχει της επιβράβευσης των μελών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», έχουν προϋπολογισμό που αγγίζει τις 200.000€ χωρίς να υπολογίζεται η συντήρηση των κτιρίων που διαχειρίζεται η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. όπως είναι το Πολύκεντρο στη Μυρτιά, ο δημοτικός κινηματογράφος «Απόλλων», το Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς», το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», το Κτίριο Παναγιωτόπουλου κ.α.  χρήζουν άμεσων βελτιώσεων και παρεμβάσεων. Μιας και πολιτισμός δεν υπάρχει χωρίς τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές.

Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος, όχι απλώς δικαιολογείται η αύξηση της τάξεως των 100.000€ στον προϋπολογισμό της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., αλλά δεν φτάνει να υπερκαλύψει τις ανάγκες για τις εγκεκριμένες δράσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Επομένως όπως γίνεται σαφές, η εικόνα των αλόγιστων δαπανών που γίνονται σε βάρος των κοινωνικών παροχών, όχι μόνο είναι στρεβλή αλλά και επικίνδυνη μιας και χρησιμοποιεί τη μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού με στόχο να ενεργοποιήσει το λεγόμενο ως και «αίσθημα του δικαίου». Όταν κάποιος στοχοποιεί τον φορέα πολιτισμού βάζοντας σε μια ζυγαριά πίσσα, τσιμέντο και πολιτισμό, παιδεία και πνευματική ανάταση, είναι επικίνδυνος για τη δημόσια σφαίρα. Θα μπορούσε κάποιος να γράψει ολόκληρη έκθεση για την επιπόλαιη αυτή στάση…

Είναι σημαντικό να τηρούμε μια στάση υπευθυνότητας και επωφελή προς τους πολίτες, μιας και έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του τόπου και να μην φτάνουμε στο σημείο να ασπαζόμαστε το Μακιαβελικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»…

Εν κατακλείδι η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα συνεχίζει να εργάζεται υπερασπίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων της.

Μαρία Τσουκαλά

Πρόεδρος ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.