Με χειροκροτήματα και φωνάζοντας “Άξιος” αποχαιρέτισαν οι πιστοί το Μητροπολίτη κ.κ. Αμβρόσιο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης τελέστηκε σήμερα Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 η αποχαιρετιστήρια Θεία Λειτουργία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, παρουσία ιερέων και εκατοντάδων πιστών.

Προ της Απολύσεως ο σεπτός Ποιμενάρχης μας χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβυτέρους τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πλατάνου Αιγιαλείας π. Σπυρίδωνα Σιαφλά, τον εφημέριο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Πλατανιώτισσας Καλαβρύτων π. Θεόδωρο Δεληγιάννη και τον εφημέριο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Τραπέζης Αιγιαλείας π. Αθανάσιο Σπυρόπουλο, τους οποίους και επαίνεσε για το σπουδαίο έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια στην Ιερά Μητρόπολή μας, ενώ ακολούθως τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των από έτους 1978 έως σήμερα κεκοιμημένων Κληρικών της επαρχίας Αιγιαλείας.

 Αμβρόσιος: “Με τη χάρη του Θεού κοίταξα μόνο εσάς και όχι τον εαυτό του. Θέλω να με νιώσετε ως αδελφό σας, ως πατέρα σας, ως στήριγμά σας!”

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε πως σήμερα τέλεσε την αποχαιρετιστήρια Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, καθώς υπενθύμισε πως από την περασμένη εβδομάδα έχει υποβάλλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

   «Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια έγινα… ολοκαύτωμα για εσάς, κρατώντας στο ακέραιο την υπόσχεση που είχα δώσει τον Νοέμβριο του 1978, κατά την ημέρα της ενθρονίσεώς μου στην ιστορική αυτή Ιερά Μητρόπολη. Ότι, δηλαδή, θα είμαι ένα…  κερί που θα καίγεται νυχθημερόν για τη δική σας ωφέλεια! Με τη χάρη του Θεού μέχρι και σήμερα κοίταξα μόνο εσάς και όχι τον εαυτό μου… Σύντομα λοιπόν κατεβαίνω από τον Θρόνο μου, έρχομαι κοντά σας και γίνομαι ένας από εσάς. Θα σας πλησιάσω και θέλω να με νιώσετε ως αδελφό σας, ως πατέρα σας, ως στήριγμά σας! Θέλω να γνωρίζετε ότι η διοίκηση έχει πολύ πόνο και τεράστιες ευθύνες! Γι’ αυτό και επιθυμώ να ηρεμήσω, να έρθω προσευχόμενος πιο κοντά στον Θεό, να διορθώσω τα λάθη μου. Θέλω, κλείνοντας, να ευχαριστήσετε τον Θεό για ό,τι μου έδωσε τα 41αυτά χρόνια κοντά σας και να Τον παρακαλέσετε να μου συγχωρέσει τις παραλείψεις και τις αμαρτίες μου. Σας ευχαριστώ για την αγάπη και τη συμπαράστασή σας, όπως ευχαριστώ και όλους τους ιερείς για την πολύχρονη αυτή συνεργασία μας», ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

 

“Εξασφάλισα κονδύλια για ανακαίνιση της Τρυπητής. Ελπίζω και στην ανακατασκευή του Ιερού Ναού Εισοδίων”

Ο κ. Αμβρόσιος τελειώνοντας ανέφερε: «Φεύγω ήσυχος διότι εξασφάλισα το απαραίτητο κονδύλι για τις εργασίες ανακαίνισης του Σπιτιού της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής, που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Παράλληλα, έχω μία μεγάλη ελπίδα πως κάποιος δωρητής θα μας δώσει χρήματα για να ανακατασκευάσουμε τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, που έχει «χτυπηθεί» από το σεισμό του 1995. Ευχηθείτε ο Πανάγαθος Θεός να μας ελεεί. Δυστυχώς, έρχονται μαύρα χρόνια… Γι’ αυτό κρατηθείτε από τον Θεό και παραμείνετε κάτω από την σκέπη της Παναγίας μας! Και τέλος, ευχηθείτε για εμένα να έχω χριστιανά τα τέλη της ζωής μου, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά».

“΄Αξιος! ΄Αξιος…”

Στο τέλος της αποχαιρετιστήριας ομιλίας οι πιστοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας ¨Άξιος! ΄Αξιος¨, προτρέποντας το Μητροπολίτη να παραμείνει στη θέση του.